De ontslagen directeur van SoGent (het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf) die eind 2017 werd ontslagen – naar eigen zeggen omdat hij als klokkenluider gesjoemel bij drie bouwprojecten aan het licht bracht – stopt met procederen. In ruil krijgt hij meer dan drie jaar loon en zijn BMW-salariswagen. Dit naast zijn reeds verkregen ontslagvergoeding. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Een zelfverklaarde klokkenluider – genaamd Didier Nachtergaele – was tot eind 2017 directeur bij SoGent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf verbonden aan Stad Gent. Hij werd in december 2017 samen met een collega – Peter Lacoure – ontslagen wegens ‘een verziekte sfeer’, maar volgens Nachtergaele was de échte reden van zijn ontslag de informatie die hij aan het licht bracht.

Toenmalig bevoegd schepen Sven Taeldeman (sp.a) zou immers samen met Lacoure – volgens Nachtergaele goeie vrienden met voormalig SoGent-voorzitter Taeldeman – bij de bouwprojecten aan De Oude Dokken, het S-Gebouw aan Sint-Pietersstation en de Wasserij in Sint-Amandsberg de contracten onwettig hebben doorgespeeld aan een gefavoriseerd bouwbedrijf. Nachtergaele vocht daarom zijn ontslag aan. Toenmalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) gaf hem vorig jaar gelijk en verklaarde de ontslagmotivatie van stad Gent nietig. Het voormalige stadsbestuur van burgemeester Daniël Termont (sp.a) was het hier echter niet mee eens. Nachtergaele ving tevens bot bij de arbeidsrechtbank toen hij een dwangsom per dag eiste dat hij niet verder kon werken. Maar nu is er dus een vergelijk getroffen.

Extra loon tot pensioen, een BMW en de kous van het SoGent-schandaal is af

Eerder was er al onduidelijkheid of er al dan niet een dading was gesloten tussen de stad en Nachtergaele om één en ander financieel te regelen en de juridische strijd te stoppen. De stad verklaarde dat dat wel het geval was, maar Nachtergaele ontkende dat. Eind mei werd de vorige dading dan toch aanvaard. Er werd echter nog een extra uitbreiding toegevoegd: Nachtergaele zal een deel van zijn loon mogen behouden tot hij met pensioen gaat, in 2023. Bovendien mag hij zijn bedrijfswagen – een BMW – behouden.

“Er waren heel wat juridische zaken die liepen en die nog vele jaren konden aanslepen”, bevestigt huidig schepen van Stadsontwikkeling Sami Souguir (Open Vld) in Het Laatste Nieuws. “Deze dading is unaniem goedgekeurd door het comité van SoGent dat zich de personeelszaken aantrekt.” En zo is de kous af van een nieuw potentieel schandaal dat zich ontwikkelde naast het reeds bestaande rond de Ghelamco Arena.

Lees zeker ook:

“Sjoemelende SoGent-directeur vriendjes met sp.a-schepen”

Gent: Termont en co laten Ghelamco-put van 3,3 miljoen achter