Voormalig Luiks PS-kopstuk en huidig Nethys-topman Stéphane Moreau verlaat het bestuur van Ardentia, een bedrijf van Mithra-topman François Fornieri en Moreau. De reden? Nethys wou Elicio (de ‘erfgenaam’ van Electrawinds) voor één symbolische euro verkopen aan Ardentia. Fel onder de prijs, stelt PVDA-bestuurder Damien Robert die Elicio tegenover BELGA als een “kip met gouden eieren” omschrijft

Stéphane Moreau gaat opnieuw over de tongen in Wallonië. Eerder werd hij al aan de kant gezet bij de PS naar aanleiding van de zelfbediening en het gegraai bij de intercommunale Publifin, waar hij jaren de CEO was. Niettemin mocht hij zijn topfunctie bij Nethys behouden. Dat bedrijf, waar Moreau topman is, wil Elicio voor één symbolische euro verkopen aan Ardentia, een bedrijf waar Moreau eveneens een belangrijke rol speelt.

Steen des aanstoots? De te lage verkoopprijs van Elicio. Volgens PVDA-bestuurder Damien Robert is de opvolger van Electrawinds een “kip met gouden eieren”. “Dit bedrijf is een echt pareltje. Dit moet niet verkocht worden aan wie dan ook, maar in handen blijven van de publieke sector en geïntegreerd worden in een globaal project om de energietransitie te realiseren zonder financiële repercussies op de burgers”, citeert Het Laatste Nieuws de PVDA’er. Nethys evenwel stelt dat Elicio een zorgenkind is, iets wat Robert niet aanneemt. Volgens de PVDA’er proberen Ardentia-toplui Fornieri en Moreau het bedrijf fel onder de prijs over te nemen. 

Moreau stapt op bij Ardentia

Eerder deze week waren de Waalse gemeenten al kwaad over de deal met Providence Equity, die Stéphane Moreau eveneens initieerde. Eens de herstructurering bij Nethys zou zijn afgerond, werd Moreau volgens de voorzitter van Nethys aan de deur gezet. De voormalige PS’er zou alleen Ardentia gaan leiden.

Dat gaat evenwel niet door. “In samenspraak met François Fornieri en om de sereniteit terug te brengen in het prachtige industrieel reconversieplan voor Luik dat de voltallige raad van bestuur van Nethys heeft uitgewerkt, heb ik beslist om mijn functie van gedelegeerd bestuurder van Ardentia neer te leggen”, citeert BELGA Moreau.

Lees meer over de verkoop van VOO aan Providence Equity door Moreau:

Ex-PS’er Moreau alweer verwikkeld in schandaal