De nieuwe Vlaamse regering zal uit het interfederale gelijkekansencentrum Unia stappen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Regeringspartij N-VA lag de afgelopen jaren meer en meer in de clinch met de anti-racisme-organisatie, die zich volgens critici te veel profileert als links-activistisch orgaan. Hierdoor zal het centrum het met flink wat minder centen moeten doen.

Unia wordt vooral gefinancierd met middelen van de federale overheid en de regio’s. Van Vlaanderen krijgt het zo’n 800.000 EUR per jaar, of zo’n 10 procent van haar volledige dotatie. Vlaanderen is de eerste, en voorlopig de enige, overheid in België die uit het ‘interfederaal’ antiracismecentrum stapt. Maar linkse politici en activisten – zoals viroloog en Twitter-opiniemaker Marc Van Ranst – gaan nu reeds op hun achterste poten staan omwille van het nieuws. Wouter Beke en Gwendolyn Rutten, hoe leggen jullie dit uit aan jullie achterban?”, klinkt het verwijtend tegenover de respectievelijke CD&V-kopman en Open Vld-voorzitster.

Jambon I zegt ‘bye bye’ aan Unia: komt er nu een Vlaams anti-racisme-instituut?

Afgelopen jaren was er geregeld conflict tussen de N-VA en Unia, dat meer en meer als linksactivistisch of zelfs als een anti-Vlaams orgaan werd gezien in nationalistische kringen. Net na haar benoeming als (federaal) staatssecretaris van Gelijke Kansen viseerde Zuhal Demir (N-VA) zo bijvoorbeeld meteen het centrum. “Ik vraag me af of Unia nog wel doet waarvoor het is opgericht”, zei de voormalige staatssecretaris zo in 2017. “Mensen begrijpen niet waarom Unia bijvoorbeeld zo obsessief met de zwartepietendiscussie bezig is terwijl de echte problemen blijven liggen.” Ook over de boerkini-affaire was er veel heisa en onenigheid.

In het verleden pleitte men er binnen de N-VA ook al voor om het CGKR (de voorloper van Unia, het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding) af te schaffen, dan wel om te vervangen met een “eigen Vlaams antidiscriminatiecentrum”. Dat laatste bevestigt nu ook N-VA-voorzitter Bart De Wever. “We willen de samenwerking opzeggen om zelf een gelijkekansencentrum op te richten”, zei hij tijdens de voorstelling van het regeerakkoord. De Wever verwees daarbij naar de federale instelling voor àlle mensenrechten die in de maak is, waartoe ook de regio’s zullen aansluiten.