De nieuwe rechtse regering van Griekenland zal de grensbewaking opvoeren, asielzoekers van de overbevolkte eilanden naar het vasteland verhuizen en deportaties van afgewezen asielzoekers versnellen. De maatregelen volgen op een sterke toename van het aantal illegale migranten dat vanuit Turkije naar Griekenland trekt.

De Griekse Raad voor Buitenlandse Zaken en Defensie (KYSEA) hield op zaterdag een spoedvergadering, nadat donderdag op een dag tijd meer dan 12 migrantenboten – met zo’n 600 mensen aan boord – aankwamen in Griekenland. Het was de eerste massa-aankomst van dit soort in drie jaar tijd. De laatste maanden was er opnieuw een sterke toename van het aantal illegale migranten – voornamelijk Afghanen – dat vanuit Turkije naar Griekenland komt.

Sterkere grensbewaking en inkorting asielprocedure

Na afloop van het spoedberaad zei de Griekse regering dat ze asielzoekers naar het vasteland zou verhuizen, de grensbewaking samen met Frontex en de NAVO zou opvoeren en politiepatrouilles zou opvoeren om te zoeken naar afgewezen asielzoekers die het land nog niet hadden verlaten.

Ook wil de Griekse regering de lange asielprocedure inkorten door de tweede fase van het beroep af te schaffen. De vorige linkse regering weigerde hieraan te raken. De Griekse asielprocedure behoort tot de langste en meest inefficiënte in Europa. Afgewezen asielzoekers zullen worden uitgezet naar Turkije of hun land van herkomst.