Francesco Vanderjeugd (Open Vld), burgemeester van Staden en kandidaat-voorzitter, staat niet weigerachtig tegenover een nieuwe naam voor de liberalen. “Zo start je pas écht een nieuw verhaal”, laat hij tegenover de Krant van West-Vlaanderen optekenen.

De voorzittersverkiezingen bij Open Vld zijn pas in maart volgend jaar, maar sinds de afgelopen kiesnederlaag in mei van dit jaar rommelt het in de partij. Gwendolyn Rutten moest sindsdien heel wat kritiek slikken, ook vanwege Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk. Die laatste zei dat de liberalen terug naar rechts moeten en Vlaanderen meer hefbomen moet krijgen. Rutten, uitdrager van het progressieve, pro-Belgische liberalisme, liet weten daar niets van te moeten weten. Deze strekking kreeg eergisteren een duidelijke kandidaat-voorzitter: burgemeester van Oostende Bart Tommelein.

Een nieuwe naam voor Open Vld? “Zo start je pas écht een nieuw verhaal”

Naast Tommelein hebben de liberalen, met Francesco Vanderjeugd, nog een andere kandidaat-voorzitter. Zijn principiële uitgangspositie? De liberalen moeten terug naar de basis luisteren. “Als burgemeester sta ik met de voeten tussen de mensen en dan hoor je dat ze het geloof in de politiek kwijt zijn. Ik wil de komende maanden tijd maken om naar de basis te gaan, om de basis opnieuw aan het woord te laten”, liet hij bij zijn kandidatuur weten.

Vanderjeugd hoopt in oktober zijn campagne op gang te kunnen trekken. “De voorzittersverkiezingen vinden normaal in maart plaats, maar ook als die vroeger volgen, zal ik klaar staan. Eigenlijk moesten die zo snel mogelijk na de verkiezingsnederlaag van mei georganiseerd zijn, maar goed”, klinkt het bij de jeugdige kracht. Op het einde van het jaar wil Vanderjeugd een “concreet plan van aanpak op tafel leggen om onze partij nieuw leven in te blazen”. Een nieuwe naam voor de liberalen is daarbij allerminst taboe. “Zo start je pas écht een nieuw verhaal”, stelt hij tegenover de Krant van West-Vlaanderen.