Dominic Cummings, de invloedrijke adviseur van de Britse premier Boris Johnson (Con.), zei in een zeldzaam openbaar optreden dat Parlementsleden niet mogen klagen dat mensen in het Verenigd Koninkrijk woedend op hen zijn. Cummings vind het naar eigen zeggen “niet verrassend dat sommige mensen boos zijn”, omdat de Parlementsleden zich volgens hem verzetten tegen de uitslag van het Brexit-referendum.

Dominic Cummings wordt gezien als een van de invloedrijkste adviseurs van de Britse premier Boris Johnson (Con.). In zekere zin is de Brexit zijn persoonlijke project. Zo was hij de strateeg achter de officiële ‘Vote Leave’-campagne. In die hoedanigheid werd hij vertolkt door Benedict Cumberbatch in het docudrama ‘Brexit: The Uncivil War‘. Cummings wordt vaak voorgesteld als een ietwat schimmige figuur. Zo spreekt hij weinig in het openbaar. Donderdag maakte hij echter een zeldzame openbare verschijning bij de lancering van een boek door zakenman en campagnedonor Stuart Wheeler

“Parlementsleden hebben geen contact met het land”

De laatste dagen ontstond er ophef nadat de moord op Jo Cox (Labour) – een ‘Remain’-Parlementslid dat werd doodgeschoten door een ‘Brexiteer’ in de aanloop naar het referendum – werd aangehaald tijdens het debat in het Parlement. Verschillende ‘Remain’-Parlementsleden gaven aan doodsbedreigingen te hebben ontvangen. 

“De Parlementsleden zeiden dat wij een referendum zouden hebben dat we het resultaat zouden eerbiedigen. Toen brachten ze drie jaar in chaos door. Het is niet verwonderlijk dat sommige mensen er boos over zijn”, zei Cummings. “Ik vind het heel vreemd dat deze figuren klagen dat de mensen nu niet blij zijn met hun gedrag en dat ze ook zeggen dat ze een [nieuw] referendum willen. Wat vinden zij ervan? Wat gaat er in hun hoofd om?”

“Voor mij geeft dit aan dat veel mensen in het Parlement nu meer dan in de zomer van 2016 in principe geen contact meer hebben met het land”, klinkt het. “Ze begrijpen niet dat als je zegt ‘wij beloven een democratische stemming te respecteren’, je je achteraf niet kunt omdraaien en zeggen ‘oh misschien gaan we het tenietdoen’.”

“Als jullie een stelletje politici zijn en jullie zeggen dat we zweren dat we de uitslag van een democratische stemming zullen respecteren en dat jullie na jullie nederlaag zeggen: ‘We willen die stemming niet respecteren’. Wat verwacht u dat er zal gebeuren”, vroeg Cummings.

Idee van tweede referendum in 2015 afgewezen

Cummings zei daarbij dat hij in 2015 al had voorgesteld om twee referenda te houden, maar dat dit voorstel werd verworpen door prominenten zoals David Cameron (Con.), Nick Clegg (Lib Dems) en Tony Blair (Labour).

“‘Echt niet. Eén stem. Iedereen moet het respecteren. Het betekent het verlaten van de douane-unie. Het betekent het verlaten van de interne markt en de uitslag van die stemming zal een generatie lang gelden'”, zouden de voornoemde personen volgens Cummings gezegd hebben. “En nadat ze verloren hadden, zeiden ze: ‘Niemand sprak over de douane-unie of de interne markt en misschien hebben we een herkansing nodig.'”

“We gaan winnen”

Volgens Cummings hoeven ‘Leave’-stemmers niet ongerust te zijn dat het tot een ‘zachte Brexit’ of een tenietdoening van de Brexit komt. “We gaan winnen”, klinkt het. “Om je er absoluut gerust op te stellen dat we helemaal niet onder druk staan. Het referendum was druk, het referendum was moeilijk”, zei Cummings. “Dit is een wandeling in het park in vergelijking daarmee. Iedereen van het ‘Vote Leave’-team geniet hiervan, we gaan winnen, we gaan weg [uit de EU], maak je geen zorgen.”