De ‘Ocean Viking’, het schip van de NGO’s SOS Méditerannée en Artsen Zonder Grenzen, mag aanmeren in de haven van Lampedusa (Italië). Aan boord bevinden zich 82 migranten die opgepikt werden in de Middellandse Zee of werden overgenomen van een ander schip. De bedoeling is nu dat de migranten verdeeld worden over verschillende landen van de Europese Unie.

De twee NGO’s toonden zich alvast tevreden met de beslissing van het Maritiem reddingscoördonatiecentrum om de ‘Ocean Viking’ te laten aanmeren in Lampedusa. “Opnieuw slaagt een coalitie van Europese landen erin om een ad-hocoplossing te vinden voor het ontschepen van de geredde mensen”, klinkt het zaterdag bij de NGO SOS Méditerannée. Het schip was al een week lang op zoek naar een haven. 

Ook VN-vluchtelingencommissaris Filippo Grandi onthaalde de beslissing op applaus. “Hopelijk is dit een nieuwe stap in de richting van een broodnodige, voorspelbare ontschepingsovereenkomst, ondersteund door een aantal Europese landen”, luidde het bij hem op Twitter.

Italië: Nieuwe linkse regering breekt met streng migratiebeleid van Salvini

De nieuwe Italiaanse regering die eerder deze week aantrad, kondigde al aan anders te willen omgaan met de bootmigranten en de crisis in de Middellandse Zee. Voormalig Italiaans vicepremier en Binnenlandminister Matteo Salvini (Lega) stelde zich in het verleden steeds streng op tegenover NGO-schepen. Meermaals werden schepen met migranten aan boord verboden aan te meren in een Italiaanse haven. De nieuwe regering van de Vijfsterrenbeweging (M5S) en de Partito Democratico (PD) lijkt het voortaan over een andere boeg te gooien.

(Lees verder onder de tweet.)

Bedoeling is nu dat de 82 migranten gevestigd worden in verschillende landen van de Europese Unie. Duitsland liet zaterdag bij monde van minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) al weten dat het bereid is een kwart van de migranten die Italië via de zee bereiken, op te nemen. “Ik heb altijd gezegd dat ons migratiebeleid ook humaan is”, aldus Seehofer. “We laten niemand verdrinken”

Volgens de Duitse krant Süddeutsche Zeitung zou ook Frankrijk bereid zijn een kwart van de bootmigranten op te nemen.