De Duitse ngo-kapitein Carola Rackete is door het Catalaanse parlement met een eremedaille bekroond. Rackete werd eind juni in Italië gearresteerd omdat ze Italiaanse bevelen negeerde en een Italiaanse patrouilleboot ramde. Ook Oscar Camps, oprichter van de Spaanse en linkse ngo ‘Proactiva Open Arms’, ontving een eremedaille.

Carola Rackete, de Duitse kapitein van de linkse ngo ‘Sea Watch’, ontving dinsdag een eremedaille van het Catalaanse parlement. Daarnaast ontving de oprichter van de Spaanse ngo Proactiva Open Arms Oscar Camps – zelf een Catalaan – hetzelfde ereteken. De medailles werden uitgereikt door parlementsvoorzitter Roger Torrent. De lofbetuiging werd gehouden door voetbalcoach Pep Guardiola.

Rechtszaak tegen Rackete loopt nog

Rackete werd eind juni in Italië gearresteerd nadat ze met haar schip de haven van Lampedusa binnenvoer, ondanks een Italiaans verbod om dat te doen. Daarbij negeerde ze de Italiaanse bevelen en ramde ze een Italiaanse patrouilleboot. Het schip van Rackete had 40 migranten aan boord die werden opgevist voor de kust van Libië.

Hoewel Rackete na enkele dagen werd vrijgelaten, loopt er nog steeds een rechtszaak tegen haar. Ze wordt beschuldigd van hulp bij illegale immigratie en het betreden van de Italiaanse territoriale wateren. Tijdens de prijsuitreiking in Barcelona zei Rackete dat ze zich geen zorgen maakt over de rechtszaak en dat haar optreden gerechtvaardigd was.