De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) heeft aangekondigd dat hij van plan is om de Jordaanvallei – een flink deel van de Westelijke Jordaanoever – te annexeren, indien hij de volgende verkiezingen wint.

“Vandaag kondig ik mijn voornemen aan om, na de vorming van een nieuwe regering, de Israëlische soevereiniteit toe te passen op de Jordaanvallei en de noordelijke Dode Zee”, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed). Netanyahu omschreef het gebied als “de oostelijke grens van Israël”. De Israëlische premier herhaalde ook zijn belofte om alle joodse nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever te annexeren.

Coördinatie met Verenigde Staten

Volgens Netanyahu zou de annexatie plaatsvinden met “maximale coördinatie” met de Verenigde Staten. “Uit respect voor President Trump en groot vertrouwen in onze vriendschap, zal ik wachten op het toepassen van soevereiniteit tot de president zijn [vredes]plan vrijgeeft“, klinkt het.

Aanvankelijk zou Netanyahu van plan zijn om meteen over te gaan tot de annexatie van het gebied. Op aansturen van Washington D.C. zou hij het plan gisteren echter hebben uitgesteld tot na de verkiezingen.

Raketten tijdens campagne

Kort na de aankondiging hield Netanyahu een toespraak in de zuidelijke stad Ashdod, toen plots het raketalarm afging. Netanyahu werd van het podium gehaald en moest schuilen. Er werden verschillende raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook. Het Israëlische leger voerde ter vergelding luchtaanvallen uit op Gaza.

Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. De Palestijnen willen het gebied juist onderdeel maken van hun toekomstige staat. In de Jordaanvallei – het gebied dat Netanyahu wil annexeren – wonen ongeveer 65.000 Palestijnen en 11.000 Israëlische kolonisten.