Slecht nieuws voor de Nederlandse regering. Doordat de rechts-liberale regeringspartij VVD het controversiële Kamerlid Wybren van Haga uit de fractie zet, verliest de regering misschien haar meerderheid. Van Haga zou immers met zijn Kamerzetel naar een andere partij kunnen gaan. “Ik was niet van plan verkiezingen uit te schrijven”, klinkt het bij VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff.

Nederlands minister-president Mark Rutte (VVD) begon met een krappe meerderheid aan zijn derde regering. Zo kon de alliantie van rechtsliberalen (VVD), christendemocraten (CDA), links-liberalen (D66) en orthodoxe protestanten (CU) in de Tweede Kamer op 76 van de 150 zetels rekenen. Daar komt nu, door het royeren van Wybren van Haga, misschien verandering in. Het Kamerlid kan immers beslissen om zijn zetel bij te houden, waardoor de coalitie op 75 zetels – net geen meerderheid – terugvalt.

Zelf is van Haga er nog niet uit over welke stappen hij gaat ondernemen. “Het valt rauw op mijn dak”, stelt hij tegenover de NOS. Toch heeft van Haga in het verleden al wat brokken veroorzaakt bij de rechts-liberalen. Zo werd hij betrapt op dronken rijden. Daarnaast bepaalde de integriteitscommissie van de VVD dat de politicus – omwille van verschillende controverses – ofwel moest stoppen als ondernemer ofwel zijn Kamerlidmaatschap moest neerleggen. Van Haga koos voor het laatste maar zou, zo bericht de NOS, aan woningen die hij verhuurde zonder bouwvergunning werken hebben laten uitvoeren. Toen een bewoner hem benaderde zou hij agressief hebben gereageerd.

Gevolgen voor de regering?

Eerder dit jaar verloor de coalitie al haar meerderheid in de Eerste Kamer. Hoewel de Eerste Kamer de regering niet tot ontslag kan dwingen, moet het Hogerhuis wel zijn goedkeuring aan nieuwe wetten verlenen. Kortom: op wetgevend vlak veranderd er weinig mocht van Haga zijn zetel niet teruggeven aan de VVD. De regering heeft in ieder geval de steun van een of meerdere oppositiepartijen nodig. VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff reageerde tegenover het AD nonchalant op dat scenario. “Ik was niet van plan verkiezingen uit te schrijven”, klinkt het bij de VVD’er.