Hangt het van de N-VA af, dan zal de NMBS op termijn gedeeltelijk worden geprivatiseerd. Het doel van de privatisering? “We willen zo een oud, muf overheidsbedrijf omvormen tot een klantgerichte organisatie, zoals Bpost en Proximus”, laten de Vlaams-nationalisten tegenover Het Nieuwsblad optekenen.

Uiterlijk tegen 2023 moet België van de Europese Unie concurrentie op het spoor toelaten. Private maatschappijen kunnen dan concurreren met de NMBS. Om de NMBS daarop voor te bereiden stelt de N-VA een gedeeltelijke privatisering voor. Concreet diende N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman een wetsvoorstel in om bijna de helft van de aandelen van de NMBS te verkopen. “We moeten private partners aan boord hijsen die de sector goed kennen, zoals buitenlandse bedrijven die al actief zijn in personen- of goederenvervoer. De raad van bestuur is nu politiek benoemd, maar we hebben mensen nodig die de sector goed kennen om de NMBS te hervormen”, laat Roggeman tegenover Het Nieuwsblad optekenen.

Het doel? “We willen […] een oud, muf overheidsbedrijf omvormen tot een klantgerichte organisatie, zoals Bpost en Proximus”, klinkt het. Het wetsvoorstel van Roggeman past binnen het vijfpuntenplan dat de Vlaams-nationalisten naar de federale onderhandelingstafel meenemen. Naast een gedeeltelijke privatisering van de NMBS bepleit de N-VA ook de splitsing van het vervoersplan over de regio’s en de overheveling van het beheer van de stations en de stopplaatsen naar de regio’s. 

Heeft de N-VA bondgenoten? 

De – al dan niet gedeeltelijke – privatisering van de NMBS is geen nieuw voorstel. Zo liet Open Vld-vicepremier Alexander De Croo eerder al verstaan dat hij, door een private partner mee aan boord te hijsen, meer expertise wil. Sp.a en PS kanten zich evenwel tegen een privatisering. Ook de vakbonden krijgen het volgens Het Nieuwsblad niet warm van een gedeeltelijke privatisering.

Lees meer:

Open Vld pleit voor liberalisering Limburgs spoor