Oppositiepartij N-VA is boos op het Gentse stadsbestuur van Open Vld, CD&V, sp.a en Groen. Het Gentse stadsbestuur heeft immers een reeks tips voor leerkrachten rondgestuurd om de thuistaal van allochtone leerlingen een ruime plaats te geven in de lessen op de middelbare scholen. “Een totaal verkeerd signaal”, klinkt het bij N-VA.

Het stadsbestuur van Gent omarmt de (taal)diversiteit en moedigt leerkrachten aan om de moedertalen van migranten ook een plaats te geven in het middelbaar onderwijs. Want “meertaligheid is een troef”, zo staat te lezen op de website van stad Gent. “De diversiteit wordt alleen maar groter, de rijkdom aan talen op school steeds ruimer”, klinkt het verder. De stad geeft daarom enkele tips mee aan leerkrachten om “de thuistaal functioneel in lessen te integreren”, want “Gentse scholen zijn superdiverse scholen”.

“In Gent heeft 30,4 procent van de leerlingen in het secundair onderwijs het Nederlands niet als thuistaal”, duidt ook schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). “Nederlands blijft de instructietaal, maar door de leerlingen hun thuistaal functioneel te laten gebruiken, wanneer ze bijvoorbeeld een vraagstuk niet begrijpen, kan een leerkracht meer bereiken.”

N-VA-Gent: “Totaal verkeerd signaal”

N-VA is echter ontevreden over de plannen. “Een totaal verkeerd signaal”, zegt N-VA-gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem in een persmededeling. “Wij hadden graag gezien dat het stadsbestuur het omgekeerde deed: een lijst met tips om de Nederlandse taalkennis van leerlingen bij te spijkeren.”

(Lees verder onder de tweet.)

De Gentse N-VA-aanklacht tegen het bestuur van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) gaat verder: “Als 30% van de leerlingen in het Gentse secundair onderwijs een andere thuistaal dan het Nederlands heeft, dan moeten we 100% inzetten op de Nederlandse taal die ons allemaal verbindt,” aldus nog Van Renterghem. “Ik begrijp niet dat men hier in Gent blijft kiezen voor een doorgedreven thuistaalbeleid in onderwijs, terwijl daar ook geen eenduidige wetenschappelijke basis voor bestaat.”

Van Renterghem krijgt ruggensteun van partijgenoot en N-VA-fractievoorzitter Anneleen Van Bossuyt. “De niet aflatende aandacht van dit stadsbestuur, met Groen-schepen Decruynaere voorop, voor de thuistaal is symptomatisch”, zo zegt het Kamer- en gemeenteraadslid. “Dat zie je ook in het gratis ter beschikking stellen van tolken op scholen. Men sluit mensen liever op in etnisch-culturele hokjes in plaats van voluit in te zetten op wat gemeenschappelijk is: in dit geval het Nederlands. Met N-VA staan we voor het omgekeerde: een inclusief beleid dat mensen stimuleert om samen met de andere Gentenaars en Vlamingen een mooie toekomst voor zichzelf uit te bouwen.”

Lees ook:

Nederlands als niet-thuistaal nieuw in lerarenopleiding

De Wever: “Thuistaal op school is absurd idee”