De PS, die zich verbaal al bijzonder hard heeft opgesteld tegenover de N-VA, zou onlangs op informele basis hebben afgesproken met de partijtop van die laatstgenoemde partij. Formeel ging het om een ontmoeting tussen de formateurs van de regionale regeringen: dus Jan Jambon (N-VA) voor Vlaanderen en Elio Di Rupo (PS) voor Wallonië. Maar partijtoppers Bart De Wever, Theo Francken en Paul Magnette schoven volgens informatie van Het Laatste Nieuws echter ook aan tafel, waardoor het gesprek meer werd dan een interregio-overleg.

Het is natuurlijk niet het eerste gesprek dat de PS en de N-VA, de twee grootste partijen van het land, hielden. Onder supervisie van informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) konden er al twee rondetafelgesprekken georganiseerd worden. Dit was natuurlijk wel met alle partijen (behalve Ecolo en cdH). Commentatoren stelden eerder dat er meer te verwachten valt van een meer intiem gesprek zonder andere partijen. Onlangs zou dat dus gebeurd zijn.

Over wat zouden De Wever en Di Rupo gepraat hebben?

Ook dit overleg was echter in feite opnieuw onder supervisie van Reynders en Vande Lanotte. Zij brachten de formateurs van de regionale regeringen immers samen. Het is verstandig, zo vindt men immers, dat de regio’s beleid en begrotingen afstemmen. Maar naast Jan Jambon en Elio Di Rupo schoven ook N-VA-voorzitter Bart De Wever, federaal N-VA-onderhandelaar Theo Francken en PS-kopstuk Paul Magnette aan tafel. Het is nagenoeg een zekerheid dat er over meer dan regionaal beleid werd gepraat.

In ieder geval krijgen Vande Lanotte en Reynders opnieuw extra tijd – tot begin oktober – om iets tastbaar te presenteren aan de koning. De bedoeling is dat er een paars-gele coalitie in de steigers gezet wordt, maar daar bestaan nog weinig zekerheden over. Momenteel worden er wel concreet thema’s uitgewerkt zoals migratie, werkgelegenheid en pensioenen. Voorstellen hier rond zullen worden voorgelegd aan de zes overgebleven partijen: de PS, MR, N-VA, sp.a, Open Vld en CD&V. Groen viel recent nog uit de boot.

Lees ook:

Federale formatie: groenen vallen af, informateurs langer aan zet

Onkelinx (PS): “Cordon rond waarden N-VA en Theo Francken”

Nog mee? N-VA stelt gesprekspartner PS op één lijn met PVDA