De Vlaamse regeringsvorming zit in de finale fase en voor de Zweedse onderhandelaars is het ‘money time’. Over verschillende grote dossiers bestaat er volgens De Morgen echter al een akkoord. Zo komen er geen nieuwe belastingen, verdwijnt de opkomstplicht en gaat de woonbonus op de schop.

De formatienota van informateur Bart De Wever (N-VA) kondigde een interne, Vlaamse, staatshervorming aan. De contouren hiervan? Een afschaffing van de opkomstplicht voor lokale en provinciale verkiezingen. Verder verdwijnt de lijststem en neemt Vlaanderen het Waalse systeem over. Zo zal automatisch de persoon met de meeste stemmen in de coalitie de burgemeester worden. Verder zullen burgemeesters kunnen kiezen tussen een tricolore burgemeesterssjerp of een zwart-gele. Wel zouden gemeenten niet verplicht worden om te fusioneren en verdwijnen de provincies niet. 

Socio-economisch: belastingvermindering en afschaffen woonbonus

Ook op socio-economisch domein zal de regering-Jambon I een aantal bakens verzetten. Zo moet de invoering van een jobkorting mensen met een laag inkomen meer financiële ademruimte geven. Deze maatregel zou, volgens De Morgen, zo’n 500 à 600 miljoen euro kosten. Hoewel de Zweedse partijen het eens zijn over het principe – meer netto voor mensen met een laag inkomen – bestaat er nog discussie over de reikwijdte van de maatregel.

Verder zal Jambon I de woonbonus en de registratierechten hervormen. Meer concreet dreigt de woonbonus te verdwijnen. Dit zal gecompenseerd worden door een verlaging van de regis­tratierechten tot zo’n 5 procent. Het probleem? Het afschaffen van de woonbonus heeft pas een effect op termijn terwijl de verlaging van de registratierechten meteen een (negatieve) impact op de begroting heeft. 

Betalend inburgeringstraject

Een andere prioriteit van Jambon I? Integratie. Zo zullen nieuwkomers naar alle waarschijnlijkheid moeten betalen voor het inburgeringstraject. Hoe groot die bijdrage zal zijn is nog voer voor discussie. Zo willen de christendemocraten louter een ‘symbolische bijdrage’. Eenzelfde verhaal valt te vertellen over de toegang tot sociale rechten. Zo zijn de Zweedse partijen het eens over het principe dat nieuwkomers eerst moeten bijdragen vooraleer ze kunnen genieten van het sociaal systeem. De concrete uitwerking is evenwel nog voer voor debat.

Lees meer:

Compromis over tricolore sjerp: wat brengt Jambon I?