In Amsterdam is vanochtend een 44-jarige advocaat geliquideerd vlak voor zijn woning. Dat meldt het Nederlandse AD. Het slachtoffer was de advocaat van Nabil B., kroongetuige in een grote liquidatiezaak in het criminele milieu. Eerder werd ook al de broer van Nabil B. vermoord. 

De 32-jarige Nabil B. behoorde in het verleden tot de beruchte en gevreesde bende van Ridouan Taghi (41). In enkele jaren tijd was die bende verantwoordelijk voor verschillende liquidaties en moordpogingen. Het motief voor die liquidaties heeft veelal met drugs of wraak te maken. 

Liquidaties na deal Nabil B.

Ridouan Taghi is voortvluchtig en word gezien als de meest gezochte crimineel van Nederland, maar zijn kompaan Nabil B. kon een tijdje geleden wel gearresteerd worden. Hij besloot een deal te sluiten met justitie, in ruil voor getuigenissen tegen de rest van de moordbende. Amper een week nadat bekend raakte dat Nabil B. was overgelopen naar justitie, werd zijn broer als vergelding vermoord in Amsterdam. 

Maar daar bleef het dus niet bij. Vanmorgen werd ook de advocaat van Nabil B., de 44-jarige Derk Wiersum, geliquideerd. Omstreeks 07u30 dook een nog onbekende man op voor de woning van Wiersum in Amsterdam en schoot die hem koelbloedig neer. De vrouw van Wiersum was getuige van de liquidatie. Hulpdiensten kwamen nog massaal ter plaatse, maar alle hulp kwam te laat. Het slachtoffer overleed ter plekke. 

Mocromaffia in Amsterdam

Nu rijst de vraag of Derk Wiersum als advocaat van zo’n belangrijke kroongetuige wel genoeg bescherming kreeg. Er zouden meer politiepatrouilles hebben rondgereden in de straat van Wiersum, maar dat bleek niet voldoende. Ook kroongetuige Nabil B. zelf klaagde eerder al over een gebrek aan bescherming. Daardoor heeft hij zelf een deel van zijn beschermingsdeal met de Nederlandse justitie opgeblazen. 

Net als bij ons is dus ook in Nederland de Mocromaffia bijzonder actief en gewelddadig. Het gaat om criminele bendes, voornamelijk van Marokkaanse afkomst, die tegen elkaar strijden in het drugsmilieu. In 2012 ging er bij een deal 200 kilogram cocaïne verloren, waarna de strijd losbarstte. Sindsdien werden er al meer dan 30 liquidaties uitgevoerd in het Amsterdamse drugsmilieu van de Mocromaffia.