Mag Marc Dutroux‘ oud-kompaan Michel Lelièvre binnenkort naar huis? De kindermoord-medeplichtige zit momenteel een gevangenisstraf van 25 jaar uit in de Itre-gevangenis. Reeds 23 jaar van deze straf is uitgezeten. Elke andere crimineel zou al vervroegd zijn kunnen vrijkomen, maar men vreest bij Dutroux en co de reacties vanwege de publieke opinie. Lelièvre zou echter toch binnenkort kunnen vrijkomen, tenminste met een enkelband. Hij zal dan meteen ook een verblijfplaats én werkloosheidsuitkering krijgen, zo meldt Het Nieuwsblad.

In 2004 werd Lelièvre veroordeeld tot 25 jaar celstraf door het hof van assisen. Dit wegens medeplichtigheid aan de ontvoeringen, folteringen en/of moorden van Laetitia Delhez en An Marchal, Eefje Lambrecks en Sabine Dardenne en Laetitia Delhez. (Sabine en Laetitia konden gelukkig nog gered worden). Sinds ’96 zit de man echter in voorhechtenis waardoor zijn straf er bijna op zit; in twee jaar.

Uitkering zonder wachttijd voor Lelièvre na al uitkering gekregen te hebben

Enkele dagen geleden vroeg Lelièvre daarom een vervroegde vrijlating aan onder elektronisch toezicht. Daarvoor heb je een vaste verblijfplaats nodig; hetgeen hij ook kan voorleggen. Een klein studiootje, zo laat zijn advocaat weten.

Dan is de vraag nog maar natuurlijk hoe de man, die zo lang in de gevangenis heeft gezeten, die woonst betaalt. Met een werkloosheidsuitkering, zo blijkt. Want zodra de crimineel – thans 48 jaren oud – de gevangenis mag verlaten, krijgt hij een werkloosheidsuitkering. “Iemand die al eens werkloos is geweest en dat na verloop van tijd opnieuw wordt, moet geen wachttijd meer doorlopen”, zo verklaart men bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) aan het Nieuwsblad. “Hetzelfde geldt voor wie uit detentie komt.”

De nabestaanden van de slachtoffers zijn alleszins niet blij met de mogelijkheid dat Lelièvre vroeger zou kunnen vrijkomen. “Hij heeft nooit gereageerd, nooit zijn spijt betuigd naar de slachtoffers”, zo liet Jean Lambrecks, vader van Eefje, voor de camera’s van VTM weten. “Ik vind dat dat niet kan.” In 2005 vroeg Lelièvre al eens een vervroegde vrijlating aan, na één derde van zijn straf uitgezeten te hebben. Dit verzoek werd echter afgewezen omdat hij nog steeds geen schadevergoeding had betaald aan zijn slachtoffers.

Lees ook:

Dutroux werkt aan voorwaardelijke invrijheidstelling

Enkelband-criminelen Leuven krijgen 302 EUR bovenop leefgeld