Sp.a-fractieleider Meryame Kitir zal zich niet kandidaat stellen voor het sp.a-voorzitterschap, zo stelt ze op haar Facebookpagina. “Ik heb […] de tijd genomen en ernstig nagedacht over een mogelijke kandidatuur en heb besloten om mij geen kandidaat te stellen”, klinkt het.

Dit najaar organiseren de socialisten hun voorzittersverkiezingen. Terwijl verschillende toppers – zoals huidig voorzitter John CrombezMohamed Ridouani en Vlaams fractieleider Conner Rousseau – hun kandidatuur nog in beraad houden, lanceerde de (vooralsnog) onbekende Hannes De Reu al eind august zijn kandidatuur. Voor hem moet het alvast anders. “Als we terugkijken, is [Crombez] niet de juiste persoon geweest. We hebben iemand nodig met een visie die kan begeesteren. Helaas heeft John dat niet”, klonk het bij de socialist.

Kitir geen kandidaat

Vooralsnog stelde alleen De Reu zich kandidaat. Meryame Kitir – hoewel ze naar eigen zeggen veel steun kreeg – zal zich geen kandidaat stellen. “Het sterkt je te voelen dat zoveel mensen in je geloven en ik wil hen daarvoor danken. Ik heb daarom ook de tijd genomen en ernstig nagedacht over een mogelijke kandidatuur en heb besloten om mij geen kandidaat te stellen”.

Volgens Kitir is het belangrijk dat “in deze uitdagende maar moeilijke tijden […] het vernieuwingsproces in de partij zich doorzet”. “Aan de nieuwe voorzit(s)ter wil ik tegelijk nu al de duidelijkheid geven dat ik sowieso een partijmilitant blijf, die voorop gaat in de strijd”, klinkt het. 

Kitir blijft fractieleider in de Kamer, iets wat ze “met veel passie” blijft doen. En met ambitie. De ambitie om het onbehagen te capteren en opnieuw hoop en perspectief te bieden. De ambitie om in de Kamer de spreekbuis te zijn van de vele warme en solidaire mensen in onze samenleving. De ambitie om samen vooruit te gaan en mensen te verbinden in plaats van tegen elkaar op te zetten. De uitdaging is groot en wij zijn er klaar voor”, klinkt het.