Twee allochtone jongemannen die minstens 6 gewapende overvallen pleegden in en rond Mechelen moeten niet naar de gevangenis. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De allochtonen kregen een straf met uitstel. 

Op 12 februari, eerder dit jaar, begonnen Amer E. (19) en Ayoub C. (20) aan hun reeks gewapende overvallen in het Mechelse. Het eerste doelwit werd de Apotheek Multipharma op de Battelsesteenweg in Mechelen. Met een masker en gewapend met een pistool stapten ze de apotheek binnen en drongen ze de uitbater de kassa leeg te maken.

Die eerste succesvolle gewapende overval deed blijkbaar naar meer smaken, want op anderhalve maand tijd gingen de allochtone jongemannen nog drie keer langs bij dezelfde apotheek in Mechelen. Daarnaast pleegden ze ook een gewapende overval op een apotheek iets verderop, op elektrozaak Vanden Borre, op een Carrefour en een bakkerij. 

Rechtbank Mechelen mild

Het parket vorderde een effectieve gevangenisstraf van 6 jaar voor de reeks gewapende overvallen, die allemaal bewezen zijn, maar daar ging de rechter niet op in. De verdediging bepleitte de jonge leeftijd van de twee gangsters en de rechtbank ging mee in dat verhaal. De allochtonen kregen elk een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar opgelegd. Ze moeten dus niet naar de cel. 

De komende vijf jaar mogen de allochtonen geen nieuwe strafbare feiten plegen, ze moeten een cursus volgen en zijn verplicht om hun studies verder te zetten of om werk te zoeken. Zowel het parket als de verdediging kunnen nog in beroep gaan.