De federale regeringsvorming zit meer dan drie maanden na de verkiezingen muurvast. DéFi-voorzitter Olivier Maingain gooit intussen nog wat olie op het vuur: “De N-VA in de regering zal een vergif zijn. Er is geen akkoord mogelijk.” Dat zegt de voorzitter van de francofoon-nationalistische partij – voorheen gekend als het FDF – in Le Soir.

Als het aan Maingain ligt, doet men er alles aan om N-VA in de oppositie te duwen. Een gevaarlijk spel zou men echter kunnen denken, omdat dan de Vlaamse, centrumrechtse regering diametraal tegenover de noodzakelijkerwijs linksere, federale regering zonder N-VA zou komen te staan. Geen goed recept voor wie België wil behouden en het omgekeerde van wat behoudsgezinde krachten voor oproepen. Zo riep cdH-voorzitter Maxime Prévot nog onlangs op tot een toenadering tussen de PS en de N-VA.

Maingain “in geen enkel geval” begrip voor onderhandelingen met N-VA

“Ik zou in geen enkel geval begrijpen waarom de PS onderhandelingen voert met de N-VA om tot een akkoord te komen”, zegt Maingain echter. “Het is alsof we een afkeer hebben van de kiezers, door het tegenovergestelde te doen van wat we hebben aangekondigd. […] Je moet moed hebben om de N-VA te isoleren, een partij die de hele zomer gepraat heeft met het Vlaams Belang, waaruit blijkt dat hun visies gelijk lopen, in het bijzonder over migratie, identiteit. Daar komt nog eens de afschuwelijke ervaring onder regering-Michel bij. Kijk naar de tweets van Francken (oud-N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, red.) die Salvini (de ultrapopulaire, maar aftredende Italiaanse binnenlandminister Matteo Salvini van de rechtse Lega, red.) elke keer feliciteerde. De N-VA in de regering zal een vergif zijn.”

“Het is onmogelijk om met die partij tot een akkoord te komen, [dit] op [elk] vlak: sociale kwesties, migratie, belastingen, de rol van de staat, Europa…”, vertelt Maingain verder. Nochtans bestuurde N-VA afgelopen 4 jaar wel met de Franstalige MR, tot 2011 toch de kartelpartner van het FDF. “Ik kan begrijpen dat er een tijd gedaan wordt alsof, zoals het altijd gaat, om te laten zien dat men de deur niet meteen sluit. Maar daarna is er slechts één helder antwoord mogelijk.”

Eind dit jaar zal Maingain stoppen als DéFi-voorzitter. Dit om verbindingsofficier te worden die de banden moet aanhalen tussen enerzijds het Brusselse en het Waalse gewest en anderzijds de Franse gemeenschap.