Ook het kabinet van uittredend minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) volgt het hartverscheurend en -verwarmende verhaal rond baby Pia. De baby’s leven wordt bedreigd door een levensgevaarlijke spierziekte en alleen een peperduur (bijna 2 miljoen euro kostend) medicament dat enkel in de VS is goedgekeurd – en bij ons nog niet – kan genezing brengen. Tal van Vlamingen zamelen nu hun eigen geld in om de baby te redden. “Het medicijn moet eerst nog op Europees niveau goedgekeurd worden”, vertelt De Block aan Het Laatste Nieuws, daarmee aangevend dat de Amerikaanse bureaucratie sneller kan inspelen op technologische innovaties dan de Europese en Belgische.

De negen maanden oude Pia uit Wilrijk leidt aan spinale musculaire atrofie, een zeldzame maar dodelijke genetische ziekte. Hierdoor worden haar spiertjes altijd maar zwakker en zwakker en kan ze op termijn sterven. Het duurste medicijn ter wereld – Zolgensma (kostprijs zo’n 1,9 miljoen euro) – kan echter de kleine Pia redden. Dat kunnen de ouders van Pia echter niet betalen en daarom organiseren ze een donatie-sms-actie. Door Pia te sms’en naar 4666 steun je hen met amper 2 euro. Reeds 450.000 Belgen deden dit reeds.

Maar nadat mensen kritisch keken naar de telecomoperatoren, die 50 cent per sms zouden inhouden en waarna Proximus, Base en Telenet lieten weten geen kosten te zullen aanrekenen, kijkt men nu ook kritisch naar de overheid. Minister De Block wijst echter op de lopende procedures in de EU.

De Block wijst op logge bureaucratie in EU en België

“Het geneesmiddel is in de Verenigde Staten al goedgekeurd, maar in Europa nog niet”, zo vertelt De Block via Het Laatste Nieuws. Een goedkeuring moet door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beslist worden. Het medicijn moet gecontroleerd worden op veiligheid en of het aan alle EU-normen voldoet. Dat kan echter maanden duren. “Van zodra die procedure is afgerond, kan Novartis in België een aanvraag doen om Zolgensma terugbetaald te krijgen.” Hierna buigt echter de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) zich over de hoogte van de terugbetaling. Dit gebeurt onafhankelijk. Pas als de CTG geen vergelijk vindt met Novartis, kan De Block zelf onderhandelingen opstarten. Ook deze procedure neemt opnieuw maanden in beslag.

De Block wijst er wel op dat een gedateerd geneesmiddel – dat de symptomen bestrijdt, maar niet geneest – wel al ter beschikking is voor mensen met spinale musculaire atrofie in België. Pia gebruikt dit reeds en het is mede door dit – evenzeer zeer dure – Spinraza-geneesmiddel dat de baby nog leeft. Een jaarbehandeling met Spinraza kost ongeveer een half miljoen euro, vanaf het tweede jaar daalt dat naar 250.000 euro. “Samen met Nederland zijn we er toen in geslaagd om het geneesmiddel Spinraza terug te laten betalen.”