De regering van de Franse president Emmanuel Macron (LREM) waarschuwt dat de “radicale” houding van de 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg “een generatie kan deprimeren” en “onze samenlevingen vijandig dreigt te stemmen”. Thunberg klaagde Frankrijk aan omdat het land volgens haar te weinig voor het klimaat zou doen.

Greta Thunberg haalde maandag op een klimaattop van de Verenigde Naties hard uit naar verschillende wereldleiders. Diezelfde dag diende ze samen met 15 andere jonge activisten een klacht in bij de VN tegen vijf landen – Duitsland, Frankrijk, Brazilië, Argentinië en Turkije. Die landen zouden volgens haar te weinig doen om de klimaatopwarming tegen te gaan.

Macron: “Radicale standpunten zorgen voor vijandigheid”

De landen worden er door de activisten van beschuldigd het 30 jaar geleden ondertekende Kinderrechtenverdrag niet na te komen. De Verenigde Staten, China en India – de drie grootste vervuilers ter wereld – blijven buiten schot omdat ze dat verdrag niet hebben ondertekend.

De Franse president Emmanuel Macron (LREM) was alvast niet opgezet met de actie. “Er zijn veel acties van burgers die nuttig zijn. Dergelijke zeer radicale standpunten dreigen onze samenlevingen vijandig te stemmen”, aldus Macron. Volgens werken Frankrijk en Duitsland geen groene transitie tegen, zoals Thunberg beweert. Hij wijst erop dat ze “onze kolenactiviteiten, onze fossiele brandstoffenproductie stopzetten”.

Macron kreeg bijval van de Franse Ecologische Transitieminister Brune Poirson. “Je kunt niet met wanhoop, bijna haat, mobiliseren”, klinkt het. “Je moet geen generatie van depressieve mensen over deze kwestie creëren”, zegt de Franse Onderwijsminister Jean-Michel Blanquer.