Een agent is hersendood nadat een politiecontrole uit de hand liep. De politieman wilde routineus een wagen controleren, maar de automobilist haalde een wapen boven en schoot de agent vanop korte afstand in het hoofd. De schutter werd hierna evenzeer neergeschoten en overleed aan zijn verwondingen. Dat brengt onder meer BELGA.

Agent Maxime Pans (33) is getrouwd en vader van twee kinderen. Zijn toestand is bijzonder kritiek en de politieman is op dit moment hersendood. Deze ochtend stapte Pans op een bestuurder af, als onderdeel van een standaardcontrole. Zijn collega bleef bij de dienstwagen, net als de procedure het voorschrijft. De automobilist haalde echter een vuurwapen boven en schoot Pans in het hoofd. Pans’ collega ontholsterde hierop zijn dienstwapen en schakelde de schutter uit.

Luik in shock: Leven neergeschoten agent hangt aan zijden draadje

Pans werd hierop in uiterst kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. De Franstalige staatsomroep RTBF meldde eerst even dat de agent zelfs aan zijn verwondingen was overleden, maar andere media berichtten dat de man hersendood is. Het parket bevestigt die laatste rapporten nu.

De reden van de controle zou eerder banaal zijn. De automobilist leek te slapen achter het stuur. Eerder had een buurtbewoonster de politie gebeld omdat de wagen verkeerd geparkeerd stond. De schutter is een dertiger uit regio Luik en zou volgens het parket bekend staan voor kleinere drugsfeiten.

Willy Demeyer (PS), burgemeester van Luik, zegt dat er vandaag “veel emoties zijn in Luik”. De PS’er eert de moed en de toewijding van de agenten. Het incident scheurt pijnlijke herinneringen open aan het terreurincident eind mei vorig jaar. Benjamin Herman, een geradicaliseerde moslimbekeerling die op penitentiair verlof was, schoot zo twee agentes dood alsook een voorbijganger.