Er zijn verschillende foto’s opgedoken van de linksliberale Canadese premier Justin Trudeau met een zwart geschminkt gezicht, een zogenaamde ‘blackface’. Critici wijzen vooral op de hypocrisie van de ‘inclusieve’ en deugpronkende Trudeau. Op 21 oktober trekken de Canadezen naar de stembus. 

Op woensdag dook een foto op van een 29-jarige bruin geschminkte Justin Trudeau die verkleed was als Aladdin. Het zou gaan om een foto van een galabal van de West Points Grey Academy, een school in Vancouver waar Trudeau les gaf. Op een andere foto van een talentenjacht is een zwart geschminkte Trudeau in ‘blackface’ te zien. Op die foto zou Trudeau nog op de middelbare school hebben gezeten. Donderdag dook een nieuwe video op uit de jaren negentig, waarin een jonge zwart geschminkte Trudeau gekke bekken trekt.

Gênant voor ‘inclusieve’ premier Trudeau

Vele Noord-Amerikanen beschouwen de ‘blackface’, waarbij blanke mensen hun gezicht zwart schilderen, als een racistische karikatuur.  Daarom zijn de beelden gênant voor de deugpronkende Trudeau, die zich opwerpt als een voorvechter van ‘sociale rechtvaardigheid’, ‘inclusiviteit’ en ‘diversiteit’. Zo bestond zijn regering bij het aantreden ervan voor de helft uit vrouwen.

In een reactie zegt Trudeau niet te weten hoe vaak hij zich in het verleden zwart heeft geschminkt. “Ik ben bang om hier definitief over te zijn vanwege de recente foto’s die er uitkwamen, ik had het me niet herinnerd”, zei de Canadese premier. Op 21 oktober trekken de Canadezen naar de stembus.