De Hongkongse ‘Chief Executive’ Carrie Lam zal het controversiële wetsvoorstel, dat uitleveringen aan communistisch China zou mogelijk maken, vandaag formeel terugtrekken. Het wetsvoorstel is de bron van maandenlange massabetogingen in Hongkong.

Hongkongse media melden dat Carrie Lam rond 16u00 lokale tijd beleidsmakers zal ontmoeten, alvorens de terugtrekking van het wetsvoorstel aan te kondigen. Het persagentschap Reuters zegt dat een Hongkongse overheidsbron het nieuws bevestigde. Het wetsvoorstel werd in juni reeds opgeschort en “dood” verklaard door Lam. De Hongkongse regeringsleidster weigerde het wetsvoorstel toen volledig en formeel terug te trekken.

Uitleveringen aan communistisch China

Het wetsvoorstel zou uitleveringen aan het Chinese vasteland mogelijk maken, waar het gerecht gecontroleerd wordt door de Communistische Partij. Betogers vrezen dat dissidenten het doelwit zouden worden van de wet. Intussen zijn de betogingen uitgegroeid tot een bredere beweging voor meer democratie en tegen de groeiende Chinese invloed in Hongkong.

De betogingen in Hongkong slepen al drie maanden aan. Bij momenten kwam maar liefst een vierde van de Hongkongse bevolking op straat. De afgelopen weken escaleerde het protest bij momenten, waarbij zowel de ordediensten als de betogers harder optreden.

Eerder deze week dook een geluidsopname van Lam op waarin ze met een groep bedrijfsleiders sprak. In de opname was te horen dat ze zou aftreden als ze een keuze had, wat suggereerde dat de centrale overheid in Beijing haar dwingt om aan te blijven. Later ontkende Lam dat ze zou willen aftreden.