De 38-jarige Marius N. riskeert een celstraf van vijf jaar omdat hij als leider van een criminele prostitutiebende tal van Roemeense vrouwen uitbuitte. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Zelf ontkent Marius de feiten. Hij beweert dat hij de vrouwen enkel geholpen heeft door ze naar België te halen en ze te prostitueren. 

Bij een onderzoek naar een prostitutienetwerk in en rond Oostende kwam de lokale politie op het spoor van een Mercedes met Britse nummerplaat. Die auto werd regelmatig gebruikt om prostituees rond te voeren of andere dubieuze zaken te regelen. Niet alleen in Oostende, maar ook in het Antwerpse dook de wagen vaak op in het bijzijn van prostituees.

Grote prostitutiebende

Eigenaar van de wagen was de 38-jarige Marius N. uit Roemenië. Al snel werd duidelijk waar hij de vrouwen vandaan haalde. “Hij vloog regelmatig heen en weer naar Roemenië en stond daar al gekend voor mensenhandel”, aldus de procureur. “Op een bepaald moment zag de politie hem een pand binnengaan met een jonge vrouw. Uit telefoongesprekken met haar moeder bleek duidelijk dat zij niet vrijuit kon spreken.”

Toen de politie binnenviel in een pand van Marius N. in Antwerpen, troffen ze er een prostituee aan die door Marius N. werd uitgebuit. “De vrouw kwam op vraag van Marius N. naar België. Ze moest al haar inkomsten aan hem afstaan en werd ook geslagen. Haar situatie was schrijnend. Net als andere slachtoffers had de vrouw geen weet van de advertenties waarin ze opdook. Ze werd gedwongen dingen te doen die ze niet wilde en moest gehoorzamen aan de klanten. Ze was doodsbang, want haar familie werd bedreigd.”

Nadat Marius N. werd gearresteerd, stapten nog tal van andere Roemeense vrouwen naar de politie met gelijkaardige verhalen. Het bleek om een grote prostitutiebende te gaan. “Het onderzoek gaf een duidelijk beeld van hun werking”, stelde de procureur. “Naast de leider had je vier bendeleden die zich vooral bezighielden met adverteren en vrouwen aanleverden. Vier anderen waren chauffeurs en voerden de slachtoffers rond.”

Bendeleider Marius N. riskeert een celstraf van vijf jaar, maar ontkent elke betrokkenheid. “Mijn cliënt stelt dat hij die vrouwen enkel geholpen heeft”, aldus zijn advocaat Pieterjan Dens. De andere bendeleden riskeren celstraffen tussen één en drie jaar.