Kris Van Dijck (N-VA), de gewezen Vlaamse Parlementsvoorzitter, wordt 15 dagen rijverbod opgelegd. Daarnaast krijgt hij een boete van 1.600 EUR voor het ongeval dat hij veroorzaakte terwijl hij onder invloed was. Een alcoholslot werd aangevraagd door de openbare aanklager, maar komt er niet. Dat heeft de politierechter van Turnhout beslist en rapporteert onder meer Het Nieuwsblad.

Naast de strafrechtelijke sancties krijgen de eigenaars van de aanhangwagen die vernield werd ook nog eens een schadeloosstelling van 1.032 euro voor de aanhangwagen, schade in hun voortuin en hun verrichte administratiekosten.

“De beklaagde mag zich gelukkig prijzen dat het ongeval enkel materiële schade heeft veroorzaakt”

Van Dijck reed begin juli in dronken toestand rond 03u00 in Dessel tegen een geparkeerde aanhangwagen in de Koolvenstraat, nochtans een kaarsrechte weg die ‘s nachts goed verlicht is. Zijn wagen kon niet meer vooruit of achteruit, en de politie werd onmiddellijk gebeld door de eigenaar van de aanhangwagen. De politie van zone Geel werd er echter bijgehaald, om zo mogelijke partijdigheid te vermijden. Een burgemeester is immers hoofd van de lokale politie in zijn gemeente/stad. Dit zorgde evenwel voor een uitstel van de alcoholtest.

Het OM eiste vorige week donderdag tijdens een eerste zitting in de politierechtbank van Turnhout een rijverbod van 15 dagen, een boete van 1.600 euro (waarvan de helft met uitstel) én een alcoholslot gedurende een jaar. De rechter ging in op die eerste twee eisen, maar legde Van Dijck geen alcoholslot op. De rechter hield immers rekening met het schuldinzicht van Van Dijck. “Een rijverbod is op zijn plaats. Alcohol vergroot manifest de kans op ongevallen, wat in deze helaas eens te meer bewezen is”, zo citeert Het Nieuwsblad de politierechter. “De beklaagde mag zich gelukkig prijzen dat het ongeval enkel materiële schade heeft veroorzaakt.”

Hoe Van Dijck naar Canossa ging

Maar dat ‘schuldinzicht’ was echter wel voortschrijdend. Van Dijck liet aanvankelijk nog weten dat hij wel een glaasje te veel op [had], maar […] nu ook geen criminele daad gepleegd [heeft].” Een frappante opmerking, want dronken rijden is wel degelijk een strafbaar feit. Bovendien ging het om meer dan één glaasje te veel. Van Dijck had op het moment van de – met 2,5 uur uitgestelde – test zo’n 1,42 promille in zijn bloed, flink boven het toegestane maximum van 0,5. Op het moment van het ongeval zou de N-VA-politicus, volgens een gerechtsdeskundige, tussen de 1,5 en 1,8 promille alcohol in zijn bloed hebben gehad.

(Lees verder onder de tweet.)

Ook opmerkelijk, voor de “geen criminele daad”-opmerking zei Van Dijck nog het volgende: “Ik heb moeten blazen. En eerlijk: ik zat er maar just boven. Ik had 0,62.″ Een schromelijke vergissing want die 0,62 bleek immers niet het promillage, maar milligram alcohol per liter. Omgezet ging het dus over de hierboven vermelde promillages van tussen de 1,5 en 1,8 promille.

Tijdens het ongeval was Van Dijck voorzitter van het Vlaams Parlement. Die functie en Van Dijcks imago was met het ongeval reeds onder druk komen staan, maar toen op 11 juli – de Vlaamse feestdag – een verhaal werd gelekt over een affaire met een escortdame en vermeende uitkeringsfraude, hield Van Dijck de eer aan zichzelf en stapte op als parlementsvoorzitter.