Zondag trekken de Oostenrijkers vervroegd naar de stembus. In mei viel de rechtse regering onder leiding van kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) na de zogenaamde ‘Ibiza-gate‘ omtrent FPÖ-leider en vicekanselier Heinz-Christian Strache. De christendemocratische ÖVP blijft volgens recente peilingen de grootste maar de vraag is of Kurz en co opnieuw met de rechtsconservatieve FPÖ in zee zullen gaan.

De christendemocraten gaan er zelfs lichtjes op vooruit in recente peilingen. Men verwacht dat de ÖVP op zo’n 34% van de stemmen kan rekenen. De rechtsconservatieve partij FPÖ lijkt na ‘Ibiza-gate‘ af te stevenen op een verlies, maar met 20% zou dit beperkt blijven tot 6 procentpunten.

De kans dat Sebastian Kurz zal aanblijven als kanselier is dus bijzonder groot. Om een meerderheid te vormen zal de christendemocraat wel minstens één partner moeten zoeken. Een logische keuze zou voormalig coalitiepartner FPÖ zijn – wat volgens de peilingen ook mogelijk is. Na ‘Ibiza-gate’ en de daaropvolgende regeringsval is de vraag echter of Kurz opnieuw met hen in zee wil gaan.

De keuze van Kurz: opnieuw rechts of samenwerken met groenen en liberalen?

Een andere coalitiepartner vindt de ÖVP mogelijks in de sociaaldemocratische SPÖ. Dit wordt echter weinig waarschijnlijk geacht gelet op de inhoudelijke verschillen tussen de twee partijen, bijvoorbeeld inzake migratie. 

Indien kanselier Kurz niet opnieuw zou kiezen voor de FPÖ, lijkt de weg open te liggen voor een coalitie met de ecologisten van Die Grünen en de liberale partij NEOS. De groene partij ging er de afgelopen twee jaar sterk op vooruit in Oostenrijk. Bij de parlementsverkiezingen van 2017 grepen de groenen met 3,8% nog naast een zetel, maar vandaag zouden ze kunnen rekenen op 12% van de stemmen. Samen met de liberalen van NEOS – die gepeild worden op 8% – zou een meerderheid met Kurz en co mogelijk zijn.

Lees ook:

Oostenrijk: Wat na Ibizagate en FPÖ-crisis?