De werkgroep die de christendemocratische verkiezingsnederlaag analyseert – de zogenaamde twaalf apostelen – ziet mogelijkheden in een duovoorzitterschap. Zo zou de huidige top niet van onderuit werken en kan men met twee voorzitters zowel een vaste waarde als een jong gezicht lanceren. “We moeten ons afvragen of we stilaan niet te veel eisen van een voorzitter om dat allemaal door één persoon te laten doen”, stelt een CD&V’er tegenover Het Nieuwsblad.

De nieuwe CD&V-voorzitter staat – gaande van de christendemocratie een nieuw elan te bezorgen tot de relatie met de zuilen te herbekijken – voor grote uitdagingen. Te groot? “We moeten ons afvragen of we stilaan niet te veel eisen van een voorzitter om dat allemaal door één persoon te laten doen”, laat een CD&V’er tegenover Het Nieuwblad optekenen.

Jongere lanceren zonder op te branden?

Eenzelfde insteek hanteren ook de ‘twaalf apostelen’. Daarnaast zou de partijtop te veel ‘top-down werken’. “Wat daar beslist wordt, komt duidelijk niet van onderuit”, citeert Het Nieuwsblad een jongere. Een mogelijke oplossing? Het duovoorzitterschap. Twee voorzitters aanstellen zou als voordeel hebben dat de christendemocraten zowel een nieuw gezicht als een gevestigde waarde kunnen lanceren. “Als we nu een jongere naar voren schuiven, riskeren we die helemaal op te branden”, klinkt het. “Kiezen we voor een gevestigde waarde, dan geven we ook niet het signaal van verjonging”, citeert Het Nieuwsblad een CD&V’er.

Een ander voordeel? De tweede voorzitter zou de taak van de algemeen secretaris kunnen overnemen. Momenteel is de secretaris verantwoordelijk voor de interne werking maar opereert hij in de schaduw. Bij de ‘twaalf apostelen’ zijn de meningen hier evenwel verdeeld over. Zo denkt men ook aan een duidelijkere functieomschrijving van de algemeen secretaris.