Na Smatch/Match kondigt ook KBC, de bancaire reus, aan om herstructureringen door te voeren. Tussen 2019 en 2022 plant men om 1.400 jobs te schrappen. De directie wil wel vermijden dat er naakte ontslagen vallen, maar zou met natuurlijke afvloeiingen werken. 400 contracten van externe medewerkers worden echter eveneens stopgezet. Dat brengt Het Laatste Nieuws. KBC, dat ook verzekeringen aanbiedt, stelt zo’n 14.000 mensen te werk in België. 

Eerder saneerden al concurrenten ING en BNP Paribas, die elk minder dan 10.000 werknemers hebben. Hierdoor verdwenen reeds 3.000 ‘ouderwetse’ jobs in de sector. Nu zal ook KBC met de snoeischaar door de personeelsbestanden gaan. Er worden zo vanaf nu tot eind 2022 1.400 banen geknipt. Dit zowel in het hoofdkantoor als in de ondersteunende functies en in het kantorennetwerk. 300 functies daarvan worden ondergebracht in Tsjechië (Brno) en Bulgarije (Varna). De redenen die men aangeeft is onder meer dat tal van klassieke banktaken nu digitaal thuis verricht worden. Door dit ‘app-bankieren’ is de nood aan een uitgebreid kantorennetwerk kleiner.

KBC merkt ook digitalisering

KBC wil door middel van natuurlijke afvloeiingen de saneringen regelen. Er zouden dus zo weinig mogelijk naakte ontslagen plaatsvinden. Afgelopen jaren vertrokken er op jaarbasis meer dan 500 voltijdse werknemers op die manier, dat wil zeggen via pensionering of jobverandering. Tot eind 2022 zal men deze functies dus niet langer herinvullen. KBC wil hiermee een “optimaliseringsoefening” uitvoeren, hetgeen de efficiëntie en wendbaarheid van de hoofdzetel- en ondersteunende diensten moet verbeteren, zo luidt het.

“Een organisatie zoals KBC is een levende organisatie, en alles wat leeft, verandert”, vertelt Johan Thijs, CEO van KBC Groep, via Het Laatste Nieuws. “We bereiden ons voor op de toekomst. Onze organisatie zal wendbaarder en vlakker worden, met minder managementlagen en een grotere spanwijdte.”

(Lees verder onder de tweet.)

Crombez: “Dit zijn dezelfde banken die nog bestaan omdat de belastingbetaler 25 miljard ophoestte”

Bij de vakbonden en politiek ziet men het echter niet even positief. De bonden zitten zo met “gemengde gevoelens” na het nieuws. “Enerzijds is het positief dat er geen sprake is van naakte ontslagen”, zo zegt bijvoorbeeld Dirk De Backere van ACV Puls. “Maar anderzijds kan je er niet onderuit dat er een beduidende impact is op het personeel. We spreken [over] 1.800 [verdwenen jobs] als je de externe contracten erbij telt die niet vervangen worden. We maken ons zorgen over de toenemende werkdruk […].”

Ook vanuit de linkse sp.a en PVDA komt er kritiek. “KBC, dat is 2,5 miljard euro winst in 2018″, zegt PVDA-Kamerfractieleider Raoul Hedebouw. “Blijkbaar is het voor de aandeelhouders nooit genoeg. Dat ze eerder de dividenden verlagen in plaats van 1.400 banen te schrappen”. Sp.a-voorzitter John Crombez doet dan weer herinneren aan de ‘bail-outs’ tijdens de bankencrisis.: “Hoe moeilijk is het om te zeggen waar het op staat? De banken die nog bestaan omdat de belastingbetaler 25 miljard ophoestte, danken duizenden mensen af om hun winsten van honderden miljoenen te verzekeren”, zo hekelt de Oostendse econoom via Twitter. “Zij zijn weer gezond, en de belastingbetalers zien steeds meer af.”