Afgelopen woensdag vond de eerste ronde plaats van de zogenaamde “SPD-castings”. Een eerste ronde leverde alvast een pittige uitspraak op van partijcoryfee Ralf Stegner. Stegner viel in het verleden reeds op door uiterst linkse uitspraken.

Te links spectrum?

Sinds Andrea Nahles in juni haar functie als voorzitster van de sociaaldemocratische SPD neerlegde, gonst het in de oudste partij van Duitsland. Bij de eerste statelijke SPD-casting in het Saarlandse Saarbrücken, dongen 17 kandidaten mee naar de gunst van hun partijgenoten. Van deze 17 traden echter reeds bij het begin twee kandidaten – burgemeester Simone Lange van Flensburg en burgemeester Alexander Ahrens van Bautzen – terug van hun kandidatuur.

Beiden gaven diverse redenen aan, zoals de kandidatuur van Norbert Walter-Borjans, de minister van Financiën van Nordrhein-Westfalen, die ze zo willen ondersteunen. Een andere reden zou het aantreden van voornamelijk zeer linkse kandidaten geweest zijn. Lange meende dat men beter de krachten zou bundelen. Ahrens was in het verleden al opgevallen door zijn kritiek op de partijstandpunten inzake migratie en sociale zekerheid (Harz IV).

Geen probleem met islamisering

De opvallendste uitspraak van de avond kwam echter van de uiterst linkse Ralf Stegner. Stegner was reeds enkele malen minister in Sleeswijk-Holstein, waar hij tot 2019 ook fractievoorzitter was. Als antwoord op de vraag naar wat de nieuwe SPD-top zou doen om op de angsten van de burgers te reageren, gaf Stegner aan dat men de “angstaanjagers niet mag toelaten dat mensen op partijen stemmen die hen in het ongeluk jagen”.

Hij vulde aan met de stelling dat mensen er “geen probleem mee hebben dat hun gemeente geïslamiseerd wordt”. Mensen zouden het lastiger hebben met een economische problemen zoals een te laag pensioen of een te hoge huur. Op een expliciete navraag herformuleerde hij de uitspraak: “het hoofdprobleem van mensen bestaat niet daarin dat hun gemeente geïslamiseerd wordt”.

‘Pöbelralle’

Ralf Stegner staat bekend om zijn scherpe uitlatingen. De voormalige minister kandideert samen met de 76-jarige politiek wetenschapster Gesine Schwan en vertegenwoordigt de linkervleugel van de partij. In hetzelfde interview gaf hij ook bedekte kritiek aan partijinterne tegenstanders. Zo zou er respect nodig zijn voor “zij die vroeger verantwoordelijkheid gedragen hebben”, maar dat deze mensen ook hun mond te houden hebben tegenover degenen die nu verantwoordelijkheid dragen”. De commentaar is vooral gericht op voormalig minister Sigmar Gabriel, die herhaaldelijk zijn eigen partij bekritiseert.

In het verleden riep Stegner al op tot geweld tegen “populisten”, noemde AfD “de bruine Pest” en vergeleek CSU-secretaris Scheurer met Kim Jong Un, commentaren die hem de bijnaam ‘Pöbelralle’ hebben opgeleverd.