Jean-Claude Juncker (EVP), de uittredende voorzitter van de Europese Commissie, merkt tegenover De Tijd en L’Echo op dat men aan de Vlaamse kust het Frans niet meer accepteert. “Wat een leugen. Was hij opnieuw straalbezopen misschien?”, reageert burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker tegenover WTV.

Volgens Juncker zou “België […] het model kunnen zijn voor een geslaagd samenwonen”. “Helaas is dat nog niet het geval. Ik heb nog nooit een Belg ontmoet die trots is op zijn land”, stelt hij in De Tijd en L’Echo. De voorzitter van de Europese Commissie brengt elk jaar een paar dagen in Middelkerke door. “Dertig jaar geleden kon ik bij de slager of de bakker gerust iets in het Frans bestellen. Vandaag wordt dat niet meer geaccepteerd, dus praat ik Duits”, klinkt het. “Dat kan blijkbaar wel. Ik vind dat schandalig belachelijk”, aldus de voorzitter van de Europese Commissie.

“Wat een wereldvreemdheid”

Dedecker kan de opmerkingen van Juncker niet smaken. “Wat een leugen. Was hij opnieuw straalbezopen misschien? Ik schrijf hem een officiële brief en vraag of ik in het Groothertogdom Luxemburg een halve kilo ‘paté’ kan bestellen in het Vlaams”, fulmineert de rechts-liberaal tegenover WTV. Volgens Dedecker is aan de Vlaamse kust “iedereen welkom”. “In Middelkerke hebben we een leger aan Walen als tweedeverblijvers. Daar hebben wij geen last mee. Enkel met die van Charleroi die hier komen voor een uitkering. Voor de rest is het hier een overrompeling. Met Leffingeleuren en het Landbouwweekend is het dit weekend over de koppen lopen”, klinkt het.

Ook Bart Tommelein (Open Vld), de burgemeester van Oostende, reageert kritisch. “Wat een wereldvreemdheid van Juncker. Beweren dat de kust niet gastvrij is en hij hier noodgedwongen Duits zou moeten spreken. Iedereen is hier welkom, ongeacht de taal die men probeert te spreken”, klinkt het bij de liberaal.