In het Antwerpse Turnhout zal de lokale politie na schooltijd extra patrouilleren aan grote bushaltes nadat “groepjes jongeren” er opnieuw voor overlast zorgen. Het zou gaan om asielzoekers uit het asielcentrum van Arendonk, iets verderop. Dat meldt Het Laatste Nieuws

Vorig schooljaar al deden er zich regelmatig problemen voor aan bushaltes op de Grote Markt in Turnhout. Kinderen werden er omsingeld, bedreigd en soms zelfs bestolen of betast door “groepjes jongeren”. Het gaat om jongemannen die na schooltijd rondhangen aan de bushaltes om de bus richting het asielcentrum in Arendonk, niet ver van Turnhout, te nemen. Bij het begin van dit schooljaar laait de problematiek weer op.

Politie Turnhout op de hoogte

Eén van de slachtoffers is het 14-jarig metekind van Ellen Kox. “De problemen zijn vorig jaar al begonnen, maar gaan dit schooljaar gewoon verder”, aldus Ellen in Het Laatste Nieuws. “Telkens zij een short of T-shirt draagt, krijgt ze kritiek van andere jongeren. Ze omsingelen haar en dwingen haar om armen en benen te bedekken. Ook een vriendje van haar die zich geout heeft als homo is een doelwit. Ze worden opgewacht, gevolgd en omsingeld. Er zijn zelfs al messen getoond om hen te bedreigen.”

De lokale politie stelt weet te hebben van het probleem en zal extra patrouilles inzetten. “We zijn op de hoogte van de problematiek”, klinkt het. “Er zijn rustige periodes, maar soms steekt het probleem weer de kop op en moeten we enkele jongeren interpelleren. Ook vorig jaar hebben we een tijd gelijkaardige problemen gekend. We dachten dat het momenteel redelijk rustig was. Nu blijkt dat er toch weer problemen zijn bij de start van het schooljaar zijn we terug gestart met extra toezicht.”

Vlaams Belang

Ook Vlaams Belang reageerde al op de problematiek. “Het Vlaams Belang is niet te spreken over de intimidaties, bedreigingen – al dan niet met messen – ten aanzien van kinderen en jongeren aan de bushaltes op de Grote Markt. Het is ongehoord dat jongeren door ‘niet-Turnhoutenaren’ aangemaand worden hun armen en benen te bedekken als zij rokjes, korte broeken of t-shirts dragen. Bovendien kan het niet dat een jongen die homo is, het doelwit is van onaanvaardbaar religieus fanatisme.”

“Het Vlaams Belang zal over deze zaak interpelleren op de eerstvolgende gemeenteraad en eisen dat alle krachten worden ingezet om deze onwaarschijnlijke toestanden een halt toe te roepen”, klinkt het. “Wij zullen dan ook oproepen dat de politie – eventueel in burger – hier een tandje bijsteekt, dat de camera’s op de markt operationeel zijn en dat ook burgers niet zullen aarzelen om bij onregelmatigheden aan de bushaltes of elders onmiddellijk te melden bij de politie en de overheid. Tevens vragen wij dat alles zal gedaan worden om overtreders hard aan te pakken met afdoende straffen. De tijd van preventieve praatjes is voorbij.”