De Britse regering van premier Boris Johnson (Con.) zal het wetsvoorstel, dat tot doel heeft te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zonder akkoord verlaat, niet blokkeren in het Britse Hogerhuis. Johnson leed deze week een drievoudige zware nederlaag in het Britse Lagerhuis.

Aanvankelijk wilde enkele Conservatieven in het Hogerhuis verhinderen dat de wet erdoor kwam voordat het parlement maandag wordt geschorst. Daarbij werd gedacht aan ‘filibusteren’ (de voortgang in het parlement ophouden door lang te speechen) en het indienen van allerlei amendementen. Donderdagochtend werd aangekondigd dat de regering haar verzet tegen de wetgeving laat varen.

Drievoudige Brexit-nederlaag voor ‘Bojo’

De wet zou een Brexit zonder akkoord verhinderen en Johnson ertoe dwingen om een uitstel van de Brexit-datum te vragen aan de Europese Unie, als hij geen nieuw akkoord met de Europese Unie in de wacht kan slepen.

De Britse premier Boris Johnson (Con.) leed deze week een drievoudige zware nederlaag in het Britse Lagerhuis. Zo stemde de kamer maandag om de controle van de agenda over te nemen, daarna werd het wetsvoorstel dat een ‘No Deal’ moet voorkomen aanvaard en tot slot werd de vraag van Johnson om nieuwe verkiezingen weggestemd.

De linkse oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) had eerder gezegd dat zijn partij pas verkiezingen zou overwegen als de anti-no-deal-wet helemaal aanvaard wordt. Dat betekent dus dat die wet eerst nog door het Hogerhuis moet geraken.

Nieuwe verkiezingen

21 leden van de Conservatieve Partij van Johnson, waaronder negen voormalige ministers, stemden eveneens voor de wet. Zij worden de facto uit de partij gezet en zullen bij de volgende verkiezingen niet meer opkomen voor de Tories. Mogelijk staat parlementsvoorzitter John Bercow (Con.) hetzelfde lot te wachten.

De regering van Johnson hoopt nog altijd op nieuwe verkiezingen in het midden van oktober. Als de Conservatieven die zouden winnen, zouden ze de wet alsnog kunnen schrappen voor 31 oktober.