De Britse premier Boris Johnson (Con.) zou een plan hebben om op wettelijke wijze een Brexit-uitstel tegen te houden. Dat meldt The Daily Telegraph.

Naar verwachting zal de wet, die er kwam op initiatief van het Britse parlement en die een Brexit zonder akkoord moet tegenhouden, vandaag koninklijke goedkeuring ontvangen. Ook wordt verwacht dat de Britse premier Boris Johnson (Con.) vandaag nogmaals om nieuwe verkiezingen zal vragen aan het parlement. Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat hij daarvoor de benodigde tweederdemeerderheid zal vinden.

Aansturen op weigering uitstel door EU

Ondanks het feit dat de wet er dus komt, zei Johnson dat hij “liever dood in een greppel” zou liggen dan om uitstel van de Brexit te vragen. In The Daily Telegraph – een Conservatief gezinde krant waarvoor Johnson zelf columns schreef – wordt gewag gemaakt van een plan om dit uitstel op wettelijke wijze tegen te houden.

Een bron uit de Britse regering zei tegen de krant dat, als de regering gedwongen wordt om om uitstel te vragen, zij een brief aan het verzoek zal toevoegen waarin staat dat het Verenigd Koninkrijk geen enkele reden heeft om de datum uit te stellen. Eerder liet de Franse regering al verstaan dat zij vooralsnog geen reden zien om de Brexit-datum uit te stellen.

“Zodra dat is gebeurd, zullen de Europeanen vragen: ‘Waarom? Wat is de reden?’ Wat als de regering zegt: ‘We hebben geen redenen voor een uitstel’? Er is nu een duidelijke weg: de Europeanen moeten een verlenging weigeren”, zegt de bron tegen The Daily Telegraph.