De Britse premier Boris Johnson (Con.) dreigt ermee rebelse Conservatieve parlementsleden, die van plan zouden zijn een Brexit zonder akkoord weg te stemmen, te ontslaan.

De Britse premier Boris Johnson (Con.) zou proberen om parlementsleden, die zouden proberen te verhinderen dat het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord de Europese Unie verlaat, te verbieden om zich bij de volgende verkiezingen kandidaat te stellen. Dat komt in feite neer op een ontslag.

“Onthutsend hypocriet”

Johnson zou een geplande stemming over de Brexit volgende week zien als een vertrouwensstemming in zijn persoon. Tegenstanders van een ‘No Deal-Brexit’ – waaronder ook enkele Conservatieven – willen proberen wetgeving door het Lagerhuis te jagen, die de Brexit-deadline van 31 oktober zou verschuiven.

“De whips vertellen de conservatieve parlementsleden vandaag een zeer eenvoudig bericht – als ze er niet in slagen om met de regering te stemmen op dinsdag zullen ze de onderhandelingspositie van de regering vernietigen en de controle over het parlement aan Jeremy Corbyn geven”, zegt een bron van de Conservatieve ‘whips’, die instaan voor de partijtucht in het Britse parlement, tegen The Independent. “Een Conservatief parlementslid dat dit doet […] zal niet verkiesbaar zijn als Conservatieve kandidaat in een verkiezing.”

Voormalig minister Philip Hammond (Con.), een van de prominente Conservatieven die tegen een Brexit zonder akkoord gekant is, noemde het nieuws “onthutsend hypocriet”. Een twintigtal voormalige Conservatieve ministers zou eraan denken als onafhankelijke op te komen bij de volgende verkiezingen, in plaats van een ‘No Deal’ te steunen.