Vijf jihadisten waarvan de Nederlandse identiteit was ontnomen, krijgen nu toch hun Nederlands paspoort terug. Dat besluit werd gepubliceerd in de Staatscourant en meldt NOS. Hun paspoort was ingetrokken nadat ze zich aansloten bij terreurorganisaties in Syrië. 

In september 2017, juli 2018 en april 2019 trok toenmalig staatssecretaris van Vreemdelingenzaken Mark Harbers de Nederlandse paspoorten van de betrokkenen in te trekken nadat ze zich in Syrië en Irak hadden aangesloten bij terreurorganisaties. Die maatregel maakte van hen officieel ongewenste vreemdelingen, waardoor ze legaal niet meer naar Nederland of bij uitbreiding een Schengenland konden reizen. 

Jihadisten krijgen paspoort terug

De Raad van State tikte eerder de Nederlandse overheid al eens op de vingers nadat het van twee jihadisten de Nederlandse identiteit had afgenomen. De terreurorganisaties waarbij de jihadisten zich hadden aangesloten stonden op dat moment immers nog niet op de lijst van verboden strijdgroepen, waardoor de maatregel niet legitiem was.

Volgens staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol (VVD) werd de beslissing om de identiteit af te nemen van deze vijf jihadisten ongedaan gemaakt om dezelfde reden. “Daarom doen we dat bij deze ook”, reageerde ze kort aan NOS. Het gaat om Driss Daouayry, Az Edinne Benaissa, Benyamine Fadlaoui, Mounir El Kharbachi en Ridvan Öz. Ze hebben alle vijf ook de Marokkaanse nationaliteit.