Gaat alles volgens plan, dan kent de regering-Jambon eveneens – inclusief minister-president – negen ministers, iets wat ook Open Vld-topper Bart Tommelein beaamde tegenover BELGA. Op basis van het systeem-D’Hondt heeft de N-VA recht op vijf ministers, CD&V twee ministers plus de parlementsvoorzitter en Open Vld twee ministers. “De verkiezingsuitslag moet nu eenmaal worden gerespecteerd”, citeert Knack een CD&V’er.

Hoewel er officieel nog niets is gezegd over de verdeling van de mandaten, zijn de Zweedse partijen er volgens Het Nieuwsblad bijna uit. Zo komen er, hoewel N-VA het eerder met minder ministers wou doen, opnieuw negen Vlaamse excellenties. Door het systeem-D’Hondt, dat grote partijen een voordeel geeft, krijgt de N-VA vijf van de negen ministerposten. Open Vld en CD&V moeten tevreden zijn met twee ministers.

“Als je negen ministers verdeelt volgens het systeem-Dhondt, is dat de weerspiegeling van de krachtsverhoudingen”, klinkt het volgens Het Nieuwsblad bij de twee partijen. Ook Tommelein denkt “niet dat het aantal ministers in de Vlaamse regering een groot probleem is”. “Wettelijk gezien mogen er elf ministers zijn, maar ga er van uit dat het er negen zullen zijn”, stelt hij tegenover BELGA.

Wie komt er in de ploeg van Jambon?

Doordat de N-VA maar liefst vijf ministers mag leveren zijn heel wat kopstukken zeker van een (zichtbare) post. Naast formateur Jan Jambon circuleren de namen van Zuhal Demir, Liesbeth Homans en Ben Weyts. Levert de N-VA de Vlaamse minister van Brussel, dan zou Cieltje Van Achter volgens BELGA veel kans maken. Anders zou het vijfde ministerschap naar huidig N-VA-fractieleider Matthias Diependaele gaan.

Bij de christendemocraten is Hilde Crevits, mits ze geen kandidaat-voorzitter is, een sinecure. Daarnaast circuleert de naam van huidig CD&V-voorzitter en federaal minister Wouter Beke. Joke Schauvliege of Koen Van den Heuvel zouden het Vlaams Parlement mogen voorzitten. Bij de liberalen circuleren vooral de namen van huidig Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten en Mechels burgemeester Bart Somers. Rutten zou zelfs kans maken op het departement Onderwijs, iets waar ze zich in het verleden al een aantal keer op profileerde.