Met zo’n 92 procent van de stemmen geteld liggen premier Benjamin Netanyahu (Likoed) en zijn uitdager Benny Gantz (Blauw-Wit) nog altijd nek-aan-nek, maar geen van beiden lijkt een meerderheid te kunnen vormen. Het rechts-seculiere Israël Ons Huis en de Arabische partijen lijken de echte winnaars van de verkiezingen te worden.

Tijdens een toespraak claimde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) opvallend genoeg niet de overwinning, al gaf hij ook geen nederlaag toe. “In de komende dagen gaan we in onderhandeling om een sterke zionistische regering te vestigen en een gevaarlijke antizionistische regering te voorkomen”, zei Netanyahu.

Eenheidsregering

Benny Gantz, voormalig stafchef van het leger en boegbeeld van centrumpartij Blauw-Wit, zei dat hij een eenheidsregering wil vormen met zijn politieke tegenstanders. “Het ziet er naar uit dat de burgers van Israël ons voor de tweede keer hun vertrouwen hebben geschonken”, zei Gantz.

De twee grote winnaars van de verkiezingen zijn de Arabische partijen, die op een gezamenlijke lijst opkwamen, en het rechts-seculiere Israël Ons Huis van voormalig Defensieminister Avigdor Lieberman. De Arabische partijen worden in een klap de derde kracht in de Knesset.

Lieberman wordt ‘kingmaker’

Lieberman lijkt intussen ‘kingmaker’ te zullen worden in de coalitievorming. Lieberman roept op tot een “liberale” eenheidsregering met Likoed en Blauw-Wit, maar zegt niet met andere partijleiders te willen praten vooraleer aan zijn eisen wordt voldaan. Zo wil hij onder meer militaire dienstplicht voor ultraorthodoxen en openbaar vervoer en handel op de sabbat.

Het is de tweede keer dat de Israëliërs dit jaar naar de stembus trokken, nadat verkiezingen in april eveneens uitmondden in een impasse. Intussen hangt een corruptieproces als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Netanyahu. Hij hoopt allicht dat een mogelijke meerderheid een wet stemt die hem immuniteit verschaft.

Vorige week beloofde Netanyahu nog een groot deel van de Westelijke Jordaanoever te annexeren als hij herkozen zou worden. Gantz beschuldigde Netanyahu er op zijn beurt van zijn idee te stelen.