Iran waarschuwt bij monde van het hoofd van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) dat het land zal terugslaan “tot de volledige vernietiging van eender welke agressor”, als het wordt aangevallen. De Verenigde Staten en Saoedi-Arabië beschuldigen Iran ervan achter de aanvallen op Saoedisch olie-infrastructuur te zitten. De Verenigde Staten kondigden intussen aan dat ze extra troepen naar Saoedi-Arabië zullen sturen.

“Wees voorzichtig, een beperkte agressie zal niet beperkt blijven. Wij zullen om het even welke agressor achtervolgen. We willen bestraffen en we zullen doorgaan tot de volledige vernietiging van eender welke agressor”, zegt Hossein Salami, hoofd van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC).

Aanval op Saoedische olie-infrastructuur

Op 14 september werden twee olie-installaties van het Saoedische staatsbedrijf Aramco in Abqaiq en Khurais op exact hetzelfde moment geraakt door drones en raketten. De aanval leidde tot een halvering van de Saoedische olieproductie. De aanval werd door de Jemenitische Houthi’s – een Iraanse bondgenoot – opgeëist. De Houthi’s vechten op dit moment in Jemen tegen de Saoedi’s. Volgens de VS en Saoedi-Arabië is Iran echter zelf verantwoordelijk.

Intussen gaf de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) groen licht om extra troepen Saoedi-Arabië te sturen. Volgens het Pentagon gaat het om een bescheiden aantal troepen. Hun inzet zou voornamelijk defensief zijn. Daarnaast zal het Pentagon ook de levering van militair materieel aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) versnellen. Het zou gaan om raketbatterijen, drones en extra gevechtsvliegtuigen. Ook zouden de Amerikanen overwegen om een vliegdekschip in de regio te stationeren.