Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk scharen zich achter de Verenigde Staten en geven Iran de schuld van de zware aanval van 14 september op Saoedische olie-infrastructuur. 

De Britse premier Boris Johnson, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron ontmoetten elkaar in de marge van de VN-klimaattop in New York. “Het is tijd dat Iran de onderhandelingen over een langetermijnkader voor zijn kernprogramma en over kwesties in verband met regionale veiligheid, waaronder het rakettenprogramma”, klinkt het in een gezamenlijke mededeling van de drie landen.

VK, Frankrijk en Duitsland: “Iran verantwoordelijk”

De drie Europese landen scharen zich achter de Verenigde Staten en houden Iran verantwoordelijk voor de aanval op de Saoedische olie-infrastructuur. “Het is ons duidelijk dat Iran verantwoordelijk is voor deze aanval. Er is geen andere plausibele verklaring. Wij steunen de lopende onderzoeken om verdere details vast te stellen”, luidt het.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo reageert tevreden op de gezamenlijke verklaring. “Dit zal de diplomatie en de zaak van de vrede versterken”, aldus Pompeo.

Amerikaanse troepen naar Saoedi-Arabië

Op 14 september werden twee olie-installaties van het Saoedische staatsbedrijf Aramco in Abqaiq en Khurais op exact hetzelfde moment geraakt door drones en raketten. De aanval leidde tot een halvering van de Saoedische olieproductie. De aanval werd door de Jemenitische Houthi’s – een Iraanse bondgenoot – opgeëist. De Houthi’s vechten op dit moment in Jemen tegen de Saoedi’s. Volgens de VS en Saoedi-Arabië is Iran echter zelf verantwoordelijk.

Intussen gaf de Amerikaanse president Donald Trump groen licht om extra troepen Saoedi-Arabië te sturen. Volgens het Pentagon gaat het om een bescheiden aantal troepen. Hun inzet zou voornamelijk defensief zijn. Daarnaast zal het Pentagon ook de levering van militair materieel aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) versnellen. Het zou gaan om raketbatterijen, drones en extra gevechtsvliegtuigen. Ook zouden de Amerikanen overwegen om een vliegdekschip in de regio te stationeren.