Bij transportbedrijf Sitra in Ieper hebben ze zich deze ochtend een hoedje geschrokken. Vijftien illegale transitmigranten hadden zich verstopt in een tankwagen tussen de lading suiker. Het zijn allen jonge mannen, waarvan één jongen van 10-12 jaar. De rest is meerderjarig volgens VTM-verslaggeving.

Het incident veroorzaakte enige onrust. De brandweer werd opgeroepen omdat men even zelfs dacht dat een illegaal nog vermist was in de lading, en dus mogelijk was gestikt. Dat bleek echter niet het geval.

Plaatsen zoals Ieper blijven populair voor illegalen

De transitmigranten werden overgebracht naar het politiekantoor, hetgeen zich handig genoeg aan de overkant van de straat bevindt. Daar werden de illegalen geïdentificeerd en vingerafdrukken genomen. Allicht worden ze spoedig vrijgelaten en krijgen ze een formulier dat hen verzoekt om in enkele dagen het grondgebied te verlaten. Mogelijk worden ze echter ook overgebracht naar een gesloten repatriëringscentrum. Sitra zelf wilde geen commentaar kwijt.

Het nieuws doet hard denken aan een gelijkaardig bericht dat een klein jaar geleden in de pers kwam. Toen ontsnapten 15 illegalen uit een koelwagen, dit echter in Ranst en niet in West-Vlaanderen. Die laatste provincie blijft evenwel een belangrijk knooppunt voor illegalen die koste wat kost het VK willen bereiken. De grote concentratie van deze transitmigranten is deels de oorzaak van de vele recente rapporten in West-Vlaanderen over diefstallen, inbraken en zelfs steekpartijen en aanrandingen.