Houthi’s nemen “duizenden” Saoedische troepen gevangen

0
826

De Jemenitische Houthi’s hebben naar eigen zeggen een zeer groot aantal Saoedische troepen gevangen genomen, na een groot offensief aan de Saoedisch-Jemenitische grens.

Volgens de sjiitische Houthi’s zouden drie Saoedische brigades zich hebben overgegeven in de buurt van de Saoedische stad Najran. Volgens een woordvoerder van de Houthi’s gaat het om meer dan 2.000 gevangenen. Vele anderen zouden gedood zijn. Er kwam vooralsnog geen bevestiging of ontkenning van de bewering door de Saoedi’s.

Kindsoldaten

Zondag pakte het aan de Houthi’s gelieerde televisiekanaal Al Masirah uit met beelden die de gevangenen zouden tonen. Daar werd gezegd dat er meer dan 500 Saoedische doden of gewonden vielen. Volgens een Houthi-woordvoerder zouden 200 van hen bovendien gedood zijn door eigen vuur vanuit de lucht. Vele van de gevangen zouden kindsoldaten zijn. 

Er zou ook een enorme hoeveelheid aan militair materieel buitgemaakt zijn, waaronder ook wapens van Belgische makelij. Zo is te zien hoe een Houthi-soldaat een F2000 van FN Herstal buitmaakt op de Saoedi’s.

De Houthi’s – die door Iran gesteund worden – eisten op 14 september de zware aanval op twee olie-installaties van het Saoedische staatsbedrijf Aramco in Abqaiq en Khurais op. De Saoedi’s, de VS, het VK, Frankrijk en Duitsland geven Iran echter de schuld van de aanval.