Het dienstencentrum in Meulenberg bij Houthalen-Helchteren was deze week punt van discussie in de Limburgse gemeente. OCMW-voorzitter Göksal Kanli (CD&V) besliste om de menukaart van het centrum te veranderen conform islamitische voedingsvoorschriften. Zo zou er geen alcohol worden aangeboden en de maaltijden moesten exclusief halal zijn. Na fel protest van de oppositie besloot de gemeente echter om toch een iets diversere menukaart aan te bieden.

Reden van die opvallende beslissing? “Eindelijk bereiken we een groep mensen die amper het huis uitkwam”, klinkt het bij de CD&V’er. Ook uit een buurtonderzoek dat de gemeente liet uitvoeren in de multiculturele wijk Meulenberg bleek dat de inwoners rond het dienstencentrum eerder langs zouden komen indien islamitsiche voedingsvoorschriften gevolgd werden. “We vroegen aan de inwoners wat een drempel zou kunnen zijn om het centrum te bezoeken”, stelt OCMW-voorzitter Kanli nog. “Het serveren van alcohol en maaltijden die niet-halal zijn, bleek één van die drempels.”

De oppositie in Houthalen-Helchteren was echter niet akkoord met de “eenzijdige aanpak” van de OCMW-voorzitter en verzette zich hevig tegen de beslissing. “Voor ons is het duidelijk dat zo’n eenzijdige aanpak indruist tegen elke vorm van progressieve evolutie”, klonk het bij de partij BUUR. “Als we de weg van de diversiteit verlaten en dienstencentra exclusief gaan richten op bepaalde groepen, visies of overtuigingen is het einde van een harmonieuze samenleving in zicht.

Sp.a-burgemeester Houthalen: “Men had hier iets langer bij moeten nadenken”

Meerderheidspartij N-VA – die één schepen levert in Houthalen-Helchteren – dreigde na de beslissing zelfs om de meerderheid te verlaten. Zelfs nationaal kopstuk Zuhal Demir (N-VA) mengde zich in het debat op Twitter.

(Lees verder onder de tweet.)

Uiteindelijk zwichtte het gemeentebestuur en werd de beslissing teruggedraaid. “Men had hier iets langer bij moeten nadenken”, reageert burgemeester Alain Yzermans (sp.a) tegenover Het Laatste Nieuws. Het dienstencentrum zal voortaan wél alcohol en niet exclusief halal-maaltijden aanbieden.

Toch is voor oppositiepartij BUUR daarmee de kous niet af. “We begrijpen niet hoe dit is kunnen gebeuren”, zegt Stijn Van Dingenen aan Het Laatste Nieuws. “Wie heeft dit besloten? Wie heeft dit idee doorgeduwd? Dit verhaal is voor ons nog niet rond.”

Lees ook:

Dienstencentrum in Houthalen serveert exclusief halal-maaltijden en biedt geen alcohol aan.