Na een week van oplopende spanningen hebben de sjiitische militie Hezbollah en het Israëlische leger elkaar bestookt aan de Libanese grens. Hezbollah vernietigde een Israëlisch voertuig met antitankraketten. Het Israëlische leger antwoordde met artillerie.

Het Israëlische leger maakte zondag bekend dat er vanuit Libanon antitankraketten op een legerbasis en voertuigen in Noord-Israël werden afgevuurd. Volgens de Libanese sjiitische groepering Hezbollah hadden zij een Israëlisch legervoertuig vernietigd. Volgens Hezbollah zouden daarbij ook Israëlische doden en gewonden zijn gevallen. Het Israëlische leger ontkent dat.

Artillerie

Na afloop van de raketaanvallen kregen Israëli’s die in de omgeving woonden de opdracht om binnen te blijven. Het Israëlische leger antwoordde met artilleriebeschietingen. “We werden aangevallen door een paar antitankraketten. We reageerden met 100 artilleriegranaten, luchtbombardementen en verschillende maatregelen. We zijn in overleg over wat ons te wachten staat”, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed).

“Ik heb instructies gegeven om voorbereid te zijn op elk scenario, en we zullen beslissen over wat de volgende stap is, afhankelijk van hoe de zaken zich ontwikkelen”, aldus Netanyahu. Zondagnacht bleef het relatief rustig.

Spanning tussen Hezbollah en Israël loopt op

De spanning tussen Hezbollah en Israël loopt op sinds een Israëlische luchtaanval op Iraanse doelwitten in Syrië. Daarnaast vielen twee drones doelwitten in de Libanese hoofdstad Beiroet aan. De doelwitten zouden precisie-geleide-raketcomponenten zijn geweest. Israël beschuldigt Iran en Hezbollah ervan dergelijke raketten te willen bouwen in Libanon. Hezbollah beweert van zijn kant dat het reeds genoeg van dergelijke raketten heeft.

Hezbollah wordt gesteund door het eveneens sjiitische Iran, de aartsvijand van Israël. Het is de eerste aanval van Hezbollah op Israël sedert jaren. In 2006 vochten Israël en Hezbollah gedurende een maand een oorlog uit. Beide zijden eisten toen de overwinning op. Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, zwoer zaterdag vergelding.

Aanvankelijk heerste zondag onduidelijkheid over het aantal slachtoffers. In Israëlische media doet de theorie de ronde dat het om een zogenaamde ‘psy-op’ ging. Volgens die theorie liet Israël Hezbollah geloven dat er doden waren gevallen, zodat het de overwinning kon claimen en zodat een verdere escalatie voorkomen kon worden.