“Ik heb geen zin in een Franstalig front tegenover een Vlaams front”, stelt PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw in een interview met De Zondag. Volgens de marxistische politicus pleegt de N-VA een “hold-up” op het land, zinspelend op een mogelijke staatshervorming.

“De N-VA heeft helemaal geen mandaat gekregen om het land te splitsen. Toch is die partij een hold-up aan het plegen”, klinkt het bij Hedebouw. “Is dat wat de mensen willen? Confederalisme? Ik geloof er niets van.”

Toch vreest het Waalse PVDA-kopstuk dat er een nieuwe staatshervorming aankomt indien de N-VA en de PS beslissen een coalitie te vormen. Die laatste partij is volgens hem tot alles in staat. “Zelfs tot een staatshervorming”, stelt Hedebouw die zelf andere uitdagingen belangrijker vindt voor het land. “Ze hebben nu Jean-Claude Marcourt aangesteld als federaal onderhandelaar. Dat is geen toeval, volgens mij. Marcourt vertegenwoordigt de regionalistische strekking binnen de PS. Dit is een signaal aan N-VA.”

“Als we extreemrechts willen verslaan, moeten we weer linkse taal durven spreken”

Met 11 andere communisten aan zijn zijde wil Hedebouw voortaan evenwel een groter verschil gaan maken in het federaal parlement. “We gaan bijvoorbeeld keihard inzetten op een minimumpensioen van 1.500 euro”, verduidelijkt hij. “We gaan daarvoor 100.000 handtekeningen verzamelen. Dan moeten de andere partijen wel kleur bekennen.”

De PVDA’er is ook scherp voor zijn linkse bondgenoten aan Vlaamse zijde. Zij moeten volgens hem weer “linkse taal” durven spreken. “Zég dat er openbare bedrijven nodig zijn. Zég dat de ontslagronde van KBC niet kan”, stelt hij. Dat is voor Hedebouw eveneens de manier om de opgang van het Vlaams Belang te stoppen, dat volgens hem “niet de volkse partij is die ze pretendeert te zijn”.