Michel Lelièvre, de (destijds) drugsverslaafde kompaan van Marc Dutroux, komt vervroegd vrij. Dat heeft de strafuitvoeringsbank in Brussel beslist. In 2004 kreeg hij als handlanger van moordenaar Marc Dutroux 25 jaar cel. Lelièvre werd schuldig bevonden aan foltering en opsluiting van vier meisjes, waarvan twee het niet overleefden. Jean Lambrecks, vader van de vermoorde Eefje, reageerde reeds zeer ontevreden via Het Laatste Nieuws.

De rechter laat Lelièvre vrij onder voorwaarden. Zo moet hij binnen de zes maanden een woning vinden. Eerdere verslaggeving maakte echter duidelijk dat hij al over een woonst zou beschikken. Opmerkelijk: Lelièvre had een vervroegde vrijlating gevraagd mét een enkelband, maar de rechter vond dat zonder meerwaarde. Verder moet Lelièvre wel het drugsmilieu mijden, mag hij geen drugs of alcohol gebruiken, noch in de provincies Vlaams-Brabant, Limburg, Henegouwen, Luik of Luxemburg gaan wonen. Dit omdat hij geen contact mag hebben met de slachtoffers of andere mensen uit het dossier. In Doornik en Brussel moet hij bepaalde straten vermijden.

Geen enkelbank voor Dutroux’ oude komaan Lelièvre want “veranderd” en een uitkering, want “al eens werkloos geweest”

De rechter vindt dat Lelièvre “veranderd” is sinds zijn veroordeling in 2004 door het hof van assisen in Bergen. Lelièvre zelf was niet aanwezig op de nieuwste zitting, en zat tot nu toe zijn straf uit in de gevangenis van Itter. Jean Lambrecks, vader van Eefje, was wel aanwezig. “Hier wordt nu gezegd dat hij veranderd is, maar dat geloof ik niet”, zegt hij via Het Laatste Nieuws. “Nooit heeft hij geantwoord op onze vele vragen.” Ook de partner van Lambreck liet weten via VTM dat men wel begrijpt dat men Lelièvre niet tot in de eeuwigheid kan opsluiten, maar stelde wel dat justitie zijn resterende straf zou kunnen gebruikt hebben als drukmiddel om de laatste vragen te laten beantwoorden in het dossier.

Wie zich afvraagt hoe Lelièvre zijn nieuwe woonst zal betalen, kan een antwoord vinden in verslaggeving van eerder deze maand. Hieruit bleek dat zodra Dutroux’ ex-handlanger – thans 48 jaren oud – de gevangenis zal verlaten, hij een werkloosheidsuitkering krijgt. “Iemand die al eens werkloos is geweest en dat na verloop van tijd opnieuw wordt, moet geen wachttijd meer doorlopen”, zo verklaarde men een tiental dagen geleden bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). “Hetzelfde geldt voor wie uit detentie komt.”