Volgens Mexico is het aantal migranten dat illegaal de Verenigde Staten binnenkomt met 56% verminderd. Het land trad harder op tegen illegale immigratie nadat de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) dreigde met invoerheffingen op Mexicaanse producten.

Volgens de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard is zijn land er sinds mei in geslaagd om het aantal migranten dat illegaal de Verenigde Staten binnenkomt met 56% te verminderen. Het aantal migranten dat in augustus aan de Amerikaanse grens werd aangehouden bedroeg 63.989, tegenover 144.266 in mei.

Dreigement invoerheffingen werpt vruchten af

In mei kwamen de Verenigde Staten en Mexico overeen om een periode van 90 dagen in te stellen om de migratiestroom naar de VS terug te dringen. De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) had gedreigd met invoerheffingen op Mexicaanse producten als het land geen stappen zou ondernemen tegen de illegale immigratie.

Die periode van 90 dagen loopt deze week ten einde. Ebrard reist volgende week naar Washington D.C. om de kwestie te bespreken. “Ik verwacht niet dat er dinsdag een dreiging van invoerheffingen zal zijn”, zei Ebrard.

Ook volgens Amerikaanse gegevens was er een scherpe daling, van 130.000 arrestaties aan de grens in mei naar 72.000 in juli. Hoewel de cijfers gebruikelijk dalen in de zomer, is de daling te groot om seizoensgebonden te zijn. De cijfers voor augustus zullen volgende week bekend gemaakt worden. Het aantal zou opnieuw afgenomen zijn.