Amerikaans president Donald Trump (Rep.) is naar eigen zeggen opnieuw slachtoffer van de “corrupte verslaggeving” van Amerikaanse media. Deze week konden enkele uitspraken van de president omtrent de orkaan Dorian op heel wat kritiek rekenen. Volgens Trump liep ook de staat Alabama risico om geteisterd te worden door Dorian.

Critici en Amerikaanse media floten Trump echter al snel terug. Volgens hen zou Alabama niet in de gevarenzone liggen. Zo klonk het ook fel bij de ‘National Weather Service‘ op Twitter: “Alabama zal GEEN invloed van Dorian ondervinden. We herhalen het, geen gevolgen van orkaan Dorian zullen gevoeld worden in Alabama”. Toch bleef de president volhouden dat de staat Alabama “zeer waarschijnlijk (veel) harder zou worden getroffen dan verwacht”. 

Had Trump toch gelijk over Alabama?

Tijdens een persconferentie in het Witte Huis deze week toonde Trump nog een kaart waarop ook Alabama in de gevarenzone voor de orkaan lag. Het deel van de kaart dat Alabama omhelsde, leek echter met een stift gemanipuleerd. De media haalden toen scherp uit naar de “leugens van de ‘Weatherman-in-chief'”.

Vrijdag werd de tweet van de ‘National Weather Service’ omtrent de orkaan echter verbeterd. Eerder ging die overheidsorganisatie fel in tegen Trump door op Twitter de plaatsten dat Alabama “GEEN invloed van Dorian zal ondervinden”, nadat de president verklaarde dat dit wel het geval was.

(Lees verder onder de tweet.)

Nu klinkt het echter anders in een statement op de website van de Nationale Oceanische en Atmosferische Administratie (NOAA). “De informatie verstrekt door de National Hurricane Center aan president Trump van 28 augustus tot 2 september toonde aan dat tropische stormwinden van orkaan Dorian de staat Alabama zouden kunnen teisteren”, klinkt het vrijdag in een verklaring op hun website. “De tweet van de National Weather Service klonk in absolute termen, die inconsistent waren met de voorspellingen van dat moment.”

Dat de NOAA nu Trump lijkt te verdedigen, oogstte meteen kritiek bij voormalig NOAA-voorzitter en professor meteorologie David Titley“Misschien wel de donkerste dag ooit voor de leiders van NOAA”, klonk het bij hem op Twitter. “Weet niet hoe ze hun personeel ooit nog in de ogen zullen kijken. Morele lafheid.”