Bij Groen kan men het regeerakkoord van de regering-Jambon I allerminst smaken. Zo zat er volgens Groen-kopstuk Kristof Calvo, voor het hoofdstuk samenleven duidelijk een vierde partij mee aan tafel”: het Vlaams Belang. Uit Unia stappen is vintage Vlaams Blok”, stelt Calvo op Twitter. Groen-voorzitter Meyrem Almaci laat eenzelfde geluid horen op Twitter. “Een persconferentie van de nieuwe Vlaamse regering zonder één woord over de gestegen armoede. Wel volop cadeautjes aan het Vlaams Belang uit het 70-puntenplan”, klinkt het.

De nieuwe Vlaamse regering zal uit het interfederale gelijkekansencentrum Unia stappen, zo raakte vanmorgen bekend. Afgelopen jaren was er geregeld conflict tussen de N-VA en Unia. In het verleden pleitte men er binnen de N-VA ook al voor om het CGKR (de voorloper van Unia, het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding) af te schaffen, dan wel om te vervangen door een “eigen Vlaams antidiscriminatiecentrum”

Dat Vlaanderen uit Unia stapt kan men ter progressieve zijnde allerminst samen. Voor [het] hoofdstuk samenleven zat er duidelijk een vierde partij mee aan tafel. En het was niet Groen. Meer drempels en minder kansen, het zit na de startnota ook in het regeerakkoord. Uit Unia stappen is vintage Vlaams Blok”, klinkt het bij Groen-kopman Calvo. Ook andere symbolische maatregelen zoals de Vlaamse canon ergeren Groen. “De uitdagingen zijn immens, maar blijkbaar heeft deze regering langer gediscussieerd over Vlaamse symbolen dan over een krachtig klimaatbeleid. Na een zoveelste zomer met hittegolven en droogtes, zat werkelijk niemand op dat soort navelstaarderij te wachten”, klinkt het bij de groenen volgens Het Laatste Nieuws

“Jan Zonder Klimaatplan”

Een ander punt waar de groenen niet tevreden mee zijn? Het beoogde klimaatbeleid. “Sterke Jan wordt Jan Zonder Klimaatplan”, citeert Het Laatste Nieuws Groen-fractieleider Björn Rzoska. “Dit akkoord lijkt zelfs onder de afgesproken Europese lat te zakken. Dat is veel minder dan de Scandinavische en Nederlandse ambities waarnaar verwezen wordt”, aldus Rzoska. Ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci laakt het gebrek aan klimaatambitie. “Een persconferentie van de nieuwe Vlaamse regering zonder één woord over de gestegen armoede. Wel: volop cadeautjes aan het Vlaams Belang uit het 70-puntenplan, het terugdraaien van het onderwijsbeleid, het klimaatbeleid onder de lat… Na 127 dagen is de rode draad wantrouwen en kilte”, aldus Almaci.

Lees meer:

Knip, knip: Nieuwe Vlaamse regering zegt Unia ‘adieu’