De PS en de sp.a willen af van Open Vld. De partij van Gwendolyn Rutten is zetelgewijs niet nodig om een meerderheid te vormen, maar misschien meer van belang: De PS wil niet gezien worden alsof het de oude Zweedse coalitie depanneert. De sp.a – die samen met de PS de partijen zouden zijn die Zweeds aanvullen – lijkt de PS ruggensteun te geven. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Elio Di Rupo lijkt woord te houden. Eerder afgelopen zomer zei hij de oude Zweedse coalitie van premier Charles Michel (MR) niet te willen depanneren. De Vlaamse partijen uit die coalitie kregen immers klappen op 26 mei. Daarom vraagt Di Rupo dat Open Vld eraf valt. Sp.a, die haar federaal lot aan de PS heeft verbonden, sluit zich hierbij aan. CD&V behoort echter ook tot de vuilbakopties. Zonder deze partij blijft er ook een meerderheid over.

Komt de MR ook op voor Open Vld zoals PS voor sp.a?

De informateurs – Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) – zouden evenzeer al hebben geïmpliceerd dat er een partij te veel aan tafel zit. Er werd voorheen grofweg vanuit gegaan dat dit een afscheid van ofwel sp.a of CD&V zou betekenen, maar dat was dus niet gerekend op de nieuwste tactiek van sp.a en de PS.

Het dreigend manoeuvre van PS stelt de Open Vld – wier slogan ‘gewoon doen’ is – voor een moeilijk vraagstuk. Blijven de Vlaamse liberalen passief, dan dreigt 5 jaar oppositie. Open Vld wil dat absoluut voorkomen, maar dat kan dan enkel met zekerheid door te gaan voor een linkse paars-groene coalitie zonder Vlaamse meerderheid. De centrumrechtse en meer Vlaamsgezinde Open Vld-basis, die zich al maanden roert, kan zo nog meer in het verzet komen tegen het linksprogressieve partij-establishment rond Rutten.

Het dient echter gezegd te worden dat het nog niet sowieso afgelopen dient te zijn voor Rutten en co. De MR zal immers niet vergeten zijn dat Rutten zoveel mogelijk uit de kast heeft proberen halen om de MR in het Brusselse Gewestbestuur te krijgen. Mogelijk zet MR nu ook haar voet neer voor Open Vld. CD&V is dan het kneusje, want de partij heeft geen Waalse partner. De cdH koos immers voor oppositie.